czy po otrzymaniu świadczenia 500+ pracownik socjalny ma prawo odmowic mi zasilku okresowego ktory dotychczas otrzymywalam?

zglosilam wywiad  w celu uzyskania zasilku okresowego jak dotychczas kazdego miesiaca. moj dochod wynosi okolo 800 zl a prowadze gospodarstwo z dwojka dzieci. mieszkamy na wynajmie, nie mozemy starac sie o dodatek mieszkaniowy nawet. co miesiac otrzymywalismy okresowke dzieki ktorej moglismy jak kolwiek przezyc. zglosilam znowu wywiad i tu zaczely sie schody pomimo iz jak w ustawie pisze nie wlicza sie  500+ do dochodu. pracownik byl niezadowolony z tego powodu ale musial przyjac wywiad i odwiedzil mnie w domu. wzial ode mnie decyzje na 500+ do dokumentacji. wypelnil ze mna dokumenty i poszedl. tydzien pozniej zaskoczyl mnie telefon z MOPS w porze obiadowej. musialam sie wytlumaczyc na co przeznaczylam 500+ jesli smie prosic o zasilek. bylo to dla mnie przykre gdyz nie spozywa sie u nas alkocholu a dzieci sa zawsze zadbane. uwazam ze jest to dyskryminacja poniewaz w bogatszych rodzinach mozna przeznaczyc pieniadze na wyjscia do kina dla dzieci, wakacje czy oszczednosci tak jak widnieje to w spocie a moje dzieci nie moga dostac najwyrazniej nowego ubrania butow czy wozka bo powinnam zastapic tymi pieniedzmi dotychczasowa pomoc socjalna i jestem przesluchiwana jakbym marnotrawila srodki a przeciez moje dzieci nie sa gorsze.

Praktykant Dodał pytanie w 10 czerwca 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Nie ma prawa odmówić Pani zasiłku okresowego z powodu 500+.

Doradca Odpowiedział w 20 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Z samego zachowania pracownika MOPS już wynika, że czuje się, jakby miał prawo ograniczenia zasiłku okresowego z powodu 500+. Zalecam ostrożność, a najlepiej mówić, że teraz dzieci lepiej jedzą i pieniądze idą na bieżące utrzymanie rodziny. Taki pracownik może być zawistny, lepiej być uległym i tak odpowiadać, aby nie dać mu przyczynku do większej frustracji (pracę w MOPS traktuje zapewne jak karę Bożą). Przecież on powinien się cieszyć, że rodzina w potrzebie staje na nogi przez 500+, a z jego zachowania to nie wynika. Sam fakt pytania o wykorzystanie środków z 500+ w domu, gdzie nie znalazł tzw. “patologii” już wyklucza tego człowieka z pracy na takim stanowisku. Jeżeli są możliwości techniczne, lepiej dyskretnie nagrywać wypowiedzi takiego pracownika MOPS.

Konsultant Odpowiedział w 9 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania