Witam
Żyję z byłym mężem, ponieważ jesteśmy po rozwodzie i po kilku latach ponownie się zeszliśmy.Mam jedno dziecko lecz nie wspólne.I mam pytanie czy mogę wliczyć go do 500 plus pomimo że nie mamy wspólnego dziecka?
No tu zdania są podzielone, każdy różnie odpowiada, a ja sama mam podobny dylemat… szukałam na forach internetowych i znalazłam taką oto informację http://www.mops.wroclaw.pl/formy-pomocy/program-rodzina-500/przyklady . Może to Pani w czymś pomoże, bo z tej informacji wynikało by, że składając wniosek wpisuje Pani tylko siebie i dziecko. Pozdrawiam.
Szkoda…bardzo dziękuję za pomoc.Pozdrawiam
Były mąż może wnieść do sądu wniosek jako opiekun faktyczny dziecka, i wtedy tworzycie Państwo rodzinę jak i wspólną opiekę nad małoletnim dzieckiem. W tym przypadku dochody będą wliczone na troje.
Może Pani wpisać byłego męża, ale nie musi. Może Pani wybrać, która opcja jest bardziej korzystna dla Pani. Wpisując siebie i dziecko liczony jest tylko Pani dochód i dzielony na 2. Wpisując siebie, dziecko i partnera liczony jest dochód Pani i partnera, który jest dzielony potem na 3.
Witam w MOPS powiedziała mi pani, że jeśli to nie jest mój mąż ani ojciec dziecka to nie mogę go wpisać jako członka rodziny.Bo to jest mój były mąż.
Jesli były maz przysposobi dziecko, to bedzie go mogła Pani do wniosku wpisać. Na chwile obieca dla dziecka jest tak jakby “obcy” wiec i trudno go nazwać częścią rodziny (oficjalnie oczywiście)