Pobieranie 500+ a zmiana pracy/samozatrudnienie
Dzień Dobry,
Chciałbym się zorientować jak wygląda sytuacja ze zmianą zatrudnienia bądź założeniem własnej działalności w czasie pobierania dodatku 500+. Otóż składając wniosek do programu 500+ staraliśmy się z żoną o dodatek na pierwsze i kolejne dziecko, który otrzymaliśmy, więc w tej chwili korzystamy z programu 500+ z pierwszym dzieckiem włącznie. W czasie starania się o dodatek składając wniosek pracowałem na umowę zlecenie a żona na etacie. W tej chwili chciałbym zmienić pracę również na etatową, ale nie będzie ona lepiej płatna tzn. dochód będzie porównywalny do aktualnego. Wiem, że muszę powiadomić okręgowy MOPS o zmianie pracy, natomiast chciałbym się zorientować czy wówczas mój wniosek będzie rozpatrywany ponownie i zostanie wstrzymana dotacja na dzieci do czasu rozpatrzenia? Czy już przyznany dodatek będzie ważny do Września 2017 a aktualne zmiany w zatrudnieniu nie mają wpływu na ich pobieranie? Chciałem się również zorientować w sprawie jak to wygląda przy zakładaniu własnej działalności, którą planuję uruchomić w niedalekiej przyszłości. Jakie dokumenty wówczas trzeba donieść do MOPSu? Nie powiem, ale kwestie prawne w tym programie są dość zawiłe i niestety dla prostego człowieka niezbyt jasne. Prosiłbym o pomoc i opisanie mojego problemu.
Dziękuję
Wniosek zostanie rozpatrywany ponownie nie musi nastąpić wstrzymanie wypłaty 500+. Nastąpi jedynie w przypadku gdy dochód na osobę przekroczy 800 zł po ponownym przeliczeniu.
Zaświadczenie o osiągniętym dochodzie w miesiącu w którym nastąpił pierwszy dochód ( np. założy Pan działalność w lipcu. Przez dwa miesiące dochód wynosi zero. A w trzecim miesiącu 2000 zł. To przynosi pan zaświadczenie z trzeciego miesiąca.)