dlaczego ominąl mnie przwilej

Jesteśmy z mężem obdarowani przez Boga dwójką zdrowych dzieci, za co dziękujemy, jednak mam żal do istniejącej ustawy, dlaczego nas ominął przywilej posiadania chociaż na jedno dziecko otrzymywanie od naszego kraju 500 zł. Nasze pierwsze dziecko w styczniu skończyło 18 lat, nasza mała córcia w kwietniu 4 latka, więc nasz zdrowy syn pieniążków nie otrzyma i jak się okazało ani nasza córcia też. Dostałam właśnie odmowę otrzymania na córkę 500 +, ponieważ nie jest ona już drugim dzieckiem, tylko zajęła status pierwszego .  Nasze dochody trochę przekraczają ustawowe 800 zł na każdą osobę w rodzinie. Czujemy się pokrzywdzeni przez tą ustawę, ponieważ nasze pierwsze dziecko – syn jest cały czas na naszym utrzymaniu i naprawdę wiele kasy trzeba wydawać związku z jego nauką w LO oraz są przecież inne wydatki związane z zapewnieniem ubrań, czy jedzenia. Ustawa przewiduje pomoc rodziną dla dzieci niepełnosprawnych, czy samotnych rodziców, czy rodzin patchworkowych do 25 rż. Proszę mi powiedzieć czym różni się nasze dziecko uczące od tych wymienionych .

Praktykant Dodał pytanie w 21 czerwca 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

W ustawie określono prawo do tego świadczenia do 18 roku życia dotyczy to wszystkich dzieci bez wyjątku, a niepełnosprawność podnosi kryterium z 800 zł na 1200 zł na członka w rodzinie.

Konsultant Odpowiedział w 21 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Mnie też dotknęła niesprawiedliwość……mam jedno dziecko i jestem samotnym rodzicem, pobieram 400zł z funduszu alimentacyjnego i jest on brany do dochodu. Oczywiście przekraczam 800zł o 122zł. PiS się wypiął na samotnych rodziców, mam do nich żal bo wspierałem ich jak tylko mogłem… 🙁 🙁

Doradca Odpowiedział w 23 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Mówią, że 500+ ma wspomagać dzietność, a odtworzenie społeczeństwa jest chyba przy statystycznym posiadaniu ok. 2,3 dziecka.

Szczerze współczuję wszystkim rodzicom, że nie dostali nic. Ja mam pięcioro dzieci, teraz dostanę dodatek na dwoje. Ale ciężar wychowania trójki już poniosłem z żoną bez pomocy naszego państwa i nikt nie zwróci nam kosztów wychowania, a te są ogromne.

Konsultant Odpowiedział w 9 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania