dochody męża

Witam
Mam takie pytanie..Dostałam decyzję odmowną świadczenia 500 + na pierwsze dziecko.dochody moje i męża liczono tylko na mnie i syna z racji tego ze mąż przebywa w placówce która zapewnia mu “niby” całodobową opiękę.Czy nie powinno być tak że skoro mąż nie jest wliczany do rodziny to i jego dochody nie powinny być brane pod uwagę??? będe pisać odwolanie i bardzo proszę mi powiedzieć czy jest sens? Szukałam informacji w internecie na ten temat i w jednym ze źródeł znalazłam że jeśli członek rodziny nie liczy sie , tak jak w moim przypadku ,  to dochody tego członka rodziny również nie powinny być liczone :

INSTYTUCJA ZAPEWNIAJĄCA CAŁODOBOWE UTRZYMANIE

Jej definicja zawarta w ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci różni się od tej występującej w ustawie o świadczeniach rodzinnych. Nie wymienia ona zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego, zakładu opiekuńczo-leczniczego i placówki opiekuńczo-wychowawczej. Te trzy podmioty nie są traktowane jako instytucje, które zapewniają nieodpłatne pełne utrzymanie. Należy pamiętać o brzmieniu art. 7 ustawy wprowadzającej 500 zł, który mówi, że osoba umieszczona w takiej instytucji lub pieczy zastępczej nie jest traktowana jako członek rodziny i jej dochód też nie jest uwzględniany. Ważne jest sformułowanie o umieszczeniu, bo nawet jeśli dziecko jest urlopowane i np. podczas wakacji lub ferii jest z rodziną biologiczną, to dopóki nie zmieni się orzeczenia sądu, to tego dziecka nie ma cały czas w jej składzie. Taka sama zmiana związana z wyłączeniem trzech podmiotów z definicji instytucji nastąpi w świadczeniach rodzinnych i Funduszu Alimentacyjnym od 1 kwietnia br.  Gazetaprawna.pl

I ja wtedy prawdopodonie  nie przekroczyłabym 800 zł na mnie i synka.Zwłaszcza że mam teraz niższe dochody niż w 2014 r bo mam kredyt w pracy , który mi potrącaja z pensji.I do tego ponoszę koszty z racji pobytu męża w placówce , gdyż Oni nie zapewniaja mu tam wszystkich rzeczy do godnego życia i funkcjonowania . Bardzo proszę o informacje i pomoc w rozwiazniu tej sprawy.
Praktykant Dodał pytanie w 22 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Kredyt nie pomniejsza ci dochodów. Dostajesz mniej kasy na rękę ale do US idzie informacja o tym ile faktycznie zarobiłaś, nie ile  ci wypłacono. Co do pozostałych kwestii, niestety nie pomogę.

Profesor Odpowiedział w 23 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo proszę o pomoc…

Praktykant Odpowiedział w 30 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania