Dochód przekroczył 5zł – zawieszona działalność gospodarcza

Witam. Dowiedziałem się dzisiaj, że nie dostanę 500zł na pierwsze dziecko, ponieważ dochód przekroczył próg o 5,93zł… Do dochodu wliczyli moją zawieszoną działalność gospodarczą w 2014r., uzasadniając to, że wtedy nie sprawowałem opieki nad dzieckiem zgodnie z art 14a 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 roku i miałem zatrudnienie od 2012r do nadal. Oczywiście działalność gospodarcza jest zawieszona  do dzisiaj i jest wliczana do dochodów, bo nie sprawuję opieki nad dzieckiem do 5 roku życia.  Czy tak można? Gdyby nie liczyli ZAWIESZONEJ działalności gospodarczej, to dochód na jednego członka rodziny wyniósłby ok. 730zł na 1 osobę. To nie jest chore? Nie da się z tym nic zrobić? Idzie jakoś obniżyć ten dochód, bo czytałem że zwracając ulgę na dziecko z 2014 roku można jakoś go obniżyć? Są jeszcze jakieś inne sposoby? Proszę o odpowiedź i dziękuję bardzo. Na odwołanie od decyzji mam 14 dni. http://imgur.com/GpqEfKc – uzasadnienie odmówienia świadczenia na pierwsze dziecko.

Praktykant Dodał pytanie w 22 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Zawieszenie działalności nie skutkuje utratą dochodu. Jedynym wyjątkiem jest zawieszenie działalności w celu sprawowania opieki nad dzieckiem do piątego roku życia – tzw. urlop wychowawczy.  Możliwość utraty dochodu daje wyrejestrowanie działalności gospodarczej.

Ekspert Odpowiedział w 22 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie zarabiasz nic z działalności, a mimo to liczą dochód, haha. Chore państwo.

Praktykant Odpowiedział w 22 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Odwołanie pewnie nic nie da. Możesz zrobic korekte do zeznania rezygnując z części ulgi, oddać ja do US wraz z odsetkami (z tego co wiem obecnie nie trzeba podawać powodu korekty) i ponownie złożyć wniosek o 500+. Ale wyrównania juz nie dostaniesz za poprzednie miesiące.

Profesor Odpowiedział w 23 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Dzięki za odpowiedź, Katarzyna 1985. Ulga dotyczy na dzieci, tak? Skoro mam czwórkę dzieci, to wystarczy zwrócić ulgę na pierwsze dziecko w kwocie 1100zł około + odsetki (jak są naliczane?). A jak wykonac tą korekte zeznania?

Praktykant Odpowiedział w 24 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Ktoś coś wie?

Praktykant Odpowiedział w 26 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania