dochód utracony

W 2014 r. prowadziłam wraz z mężem gospodarstwo rolne o powierzchni 15,86 ha przeliczeniowych. Na naszym utrzymaniu było troje  dzieci w wieku: 22 l, 21 l, 5 l. W 2015 r. dwoje dzieci usamodzielniło się. We wrześniu 2015 r. przekazaliśmy synowi część gospodarstwa. Pozostało nam gospodarstwo o powierzchni 4,861 ha przeliczeniowych. Od tamtego czasu na naszym utrzymaniu (moim i męża) jest najmłodszy 5-letni syn.

Czy pomniejszenie gospodarstwa mogę traktować jako dochód utracony?

Czy mogę ubiegać się o przyznanie świadczenia 500+?

Praktykant Dodał pytanie w 22 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Przepisanie gospodarstwa nie jest utratą dochodu. W tym przypadku liczy się stan z 2014 roku. Dopiero jak będzie pani składała wniosek we wrześniu 2017 roku, to będzie wzięte pod uwagę mniejsze gospodarstwo. Nie jest to logiczne, ale tak to działa w przypadku dochodów nieopodatkowanych. Równie dobrze mogłaby mieć pani teraz dwa razy większe gospodarstwo i też nie byłoby to wzięte pod uwagę.  Przy takim gospodarstwie, na 3 osoby w rodzinie, dochód przekracza 800 zł netto na osobę. W przyszłym roku proszę składać wniosek, ponieważ przy obecnej powierzchni gospodarstwa dochód nie przekroczy progu.

Ekspert Odpowiedział w 23 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

W 2014 na naszym utrzymaniu było 3 dzieci czy zatem dochód z 2014 nie powinnam podzielić przez 5 osób?

Praktykant Odpowiedział w 23 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie. Wiem, że nie jest to dla Pani logiczne i trudno to zrozumieć, bo faktycznie brzmi to wszystko dość absurdalnie, ale taka jest ustawa. Pani rodzina składa się z trzech osób obecnie i taki skład należy wpisać. Natomiast z  gospodarstwem jest tak, że jest to dochód nieopodatkowany i należy wziąć pod uwagę stan z 2014 roku.

Ekspert Odpowiedział w 24 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Rzeczywiście jest to nie zrozumiałe. Logiczne byłoby branie pod uwagę wielkości rodziny w roku, na podstawie którego został wyliczony dochód na 1 członka rodziny czyli np. dochód z 2014 r i ilość osób w 2014 r. Szkoda, że w tym roku nasz syn nie skorzysta, ale może uda się w przyszłym.

Praktykant Odpowiedział w 27 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania