przekroczenie dochodu o 0,47groszy

witam …. mam pytanie odnośnie tego czy gmina ma prawo odmuwić wypłaty 500+ z powodu przekroczenia dochodu o 47groszy ??? obecnie jestem na zasiłku macierzyńskim  wypłacanym z zusu ponieważ 31.10.2015 ustało moje zatrudnienie i przejął mnie zus  do stycznia miałam wypłacane 100% wypłaty a od lutego już 60 % a gmina wzieła pod uwage tylko i wyłacznie dochód z grudnia 2015 roku czyli 1600,93 zł czyli w przeliczeniu na 2 osoby wyszło 800,47zł czyli moj dochód przekroczył 0,47groszy  zasiłek macierzyński kończy się z dniem 23.06.2016 i z tym dniem bede osobą bezrobotna….

Konsultant Dodał pytanie w 21 maja 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 21 Odpowiedź(i)

te 1600 zł było pobierane z zusu … ponieważ skończyła mi się umowa o prace w firmie w ktorej pracowałam i przejął mnie zus …. wypłaty z pracy miałam dużo wiecej bo  dochodził dodatek nocny i dodatkowe soboty ….teraz obecnie mam 1030 zł w czerwcu ostatni raz dostane te 1030 zł …. gmina uwzględniła zasiłek macierzyński z grudnia 2015 r a do stycznia miałam wypłacane 100% od lutego już 60% wynagrodzenia….

Konsultant Odpowiedział w 21 maja 2016.
    Dodaj komentarz

akurat tu się mylisz nie pochodze żadnej patologi … prawdopodobnie to ty jesteś z rodzinny patologicznej i dlatego tak postrzegasz inne rodzinny….jeżeli nie masz dzieci to się wogole tu nie udzielaj…..

Dodaj komentarz

wyliczaja dochdy tak:np
    Od stycznia do czerwca miałaś np.1600zł A od lipca do grudnia 1100 ja Tobie tylko przykład podaję 1600razy 6 miesięcy + 1100razy 6 miesięcy to sumują dzielą przez 12 miesięcy i ilość osób. Wtedy wychodzi ile jest na osobe

Dodaj komentarz

Tylko dlaczego za 2015? A nie 2014?

Dodaj komentarz

to wiem …. tylko tu o to chodzi ze kobiety w gminie poinformowały mnie ze mój dochod nie bedzie wliczany bo utraciłam zatrudnienie i tymczasem też i dochod …. a niby jest ze jeżeli dochod nie przekroczy 1zł to takie świadczenie się przysługuje …. a mi przekroczył dokładnie 0,47 gr

Dodaj komentarz

Bardzo mnie to zastanawia

Dodaj komentarz

uzazadnieniu pisze tak dochod za rok 2014 r jest dochodem utraconym utracono zatrudnienie.i pod uwage gmina brała zasiłek macierzynski pobierany z zusu za grudzień 2015r

Dodaj komentarz

Dziwne nie spotkałam się z czymś takim. Wszyscy co składali A ich znam za 2014 chyba panie sobie nowe prawo stworzyły. Odwoluj się z jednego jak i z drugiego powodu. Nie zwlekaj

Dodaj komentarz

już to zrobiłam teraz czekam co mi kolegium odwoławcze odpisze ….

Dodaj komentarz

Witam od dochodu odejmuje się podatek i ubezpieczenia zus jeżeli jest takie małe przekroczenie to można złożyć korektę do US i oddać część ulgi prorodzinnej i uzyskując w ten sposób wyższy podatek =niższy dochód (ja skorzystałem) 47 groszy razy 12mc razy ilosc osób plus pare groszy = kwota do oddania do us

Konsultant Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania