Zmiana dochodu na osobę a otrzymywanie świadczenia

Witam.

Aby ubiegać się o świadczenie 500+ do końca tego roku  należy składać zaświadczenie o zarobkach za rok 2014.
Zgodnie z ustawą – świadczenie przyznawane jest na okres roku.

We wrześniu spodziewam się drugiego dziecka, na które tak czy inaczej dostanę 500+.
W momencie przyjścia na świat drugiej pociechy nasze dochody za rok 2014 w przeliczeniu na osobę będą pozwalały na uzyskanie świadczenia również na pierwsze dziecko (dochód na os. poniżej 800zł).
W kolejnych latach nasze dochody wzrosły i gdybyśmy mieli wykazać dochód za 2015 przekroczylibyśmy próg o kilkanaście złotych.

Zgodnie z tym czego udało mi się dowiedzieć – będzie nam się należało świadczenie na oboje dzieci do końca bieżącego roku.

Moje pytanie brzmi następująco.
Do kiedy takie świadczenie będziemy otrzymywać – czy przez rok od przyznania świadczenia (przypominam, że w 2015 nie zmieścilibyśmy się już w wymaganym poziomie dochodu), czy jedynie do końca bieżącego roku kalendarzowego?

Dodatkowo w ustawie istnieje zapis mówiący o tym, że jeżeli nasze dochody wzrosną powinniśmy powiadomić o tym urząd (bodajże do 14 dni).
Ten zapis jest dość niejasny – dochody w jednym miesiącu mogą wzrosnąć, jednak na przestrzeni roku może okazać się, że np. któreś ze współmałżonków straci prace i sumarycznie dochód będzie nawet niższy niż w poprzednim roku.
Czego konkretnie dotyczy ten zapis?

Próbowałem dopytać o te dwie rzeczy w moim Urzędzie Gminy, ale wraz ze wzrostem złożoności moich pytań rosły źrenice zdziwionej urzędniczki.
Finał był taki, że odpowiedzi nie otrzymałem, a jedyne co mi pani zaproponowała to odwiedzenie urzędu już po narodzinach drugiego dziecka, bo na razie nie mamy o czym rozmawiać.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Praktykant Dodał pytanie w 23 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Witam

Obecnie wnioski są przyjmowane na okres zasiłkowy 2016/2017- co oznacza ze decyzja  i wypłata świadczenia obowiązuję do konca wrzesnia 2017roku.  czyli składając wniosek nawet w listopadzie 2016 nalezy dostarczyc takie same dokumenty, jakby się składało w kwietniu 2016. Po prostu wprowadzając  500 plus , rząd zdecydował o jednorazowym wydłużeniu okresu zasiłkowego- dotyczy tylko500 plus bo juz zasiłków rodzinnych nie

uzyskanie dochodów i utrata dochodów są jasno okreslone w ustawie.

Zakładając ze pracuje Pan na umowe o prace i dostaje np w danym miesiacu jednorazowa premie, albo dodatek (okazjonalny) za coś tam :)) albo nawet podwyżkę ale nie skutkuje to rozwiazaniem umowy o prace  i podpisaniem nowej a np tylko ankes do umowy- to wtedy nie zgłasza sie tego poniewaz nie jest to uzyskaniem dochodu w rozumieniu ustawy.

Podwyzka skutkuje jednakze tym, że w nowym okresie zasiłkowym czyli 2017/2018 beda brane dohody za rok 2016 i wtedy w przypadku gdy dochód bedzie za duzy swiadczenie nie zostanie przyznane.

Prosze tylko pamiętać że urlop macierzyński ani tacierzyński  nie jest utrata dochodu. Tylko urlop wychowawczy

Natomiast rozwiazanie umowy o prace, lub podjecie nowej pracy jak najbardziej nalezy zgłosic

Ekspert Odpowiedział w 23 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Jeśli wzrost zarobków w 2015 wiązał się ze zmianą pracy, zarobki za 2014 przestają być brane pod uwagę bo są utracone.  Dobrze by było gdyby opisał Pan dokladnie swoją sytuację jeśli chodzi o zarobki i pracodawców bo każda zmiana, która skutkuje otrzymaniem świadectwa pracy powoduje że te zarobki są utracone i do kryterium może być wzięty dochód nawet z 2016r.

Profesor Odpowiedział w 23 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Sprawa wygląda tak.
    Pracuję na umowę o pracę cały czas w tej samej firmie i zmiany zarobków wiązały się jedynie z aneksem do umowy. Podobnie w przypadku mojej żony.

Dodatkowo prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą.

Praktykant Odpowiedział w 26 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dodam jeszcze, że działalność prowadzę nieprzerwanie od roku 2012.

Praktykant Odpowiedział w 27 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania