500+ ,a podjęcie zatrudnienia
Witam,
obecnie z mezem przebywamy na zasilku dla bezrobotnych (on 530 zl brutto, ja 670 zl brutto przez pierwsze 3 msc.).
Przyznano nam 500+ na 1wsze dziecko do 30 wrzesnia 2017 r.
Chce podjac prace od 1 pazdz. br., gdzie wynagrodzenie wynosi 1900 zl brutto.
Z mezem jestesmy w trakcie rozwodu. Od roku nie mieszkamy razem. W styczniu 2017 bedziemy juz po rozwodzie, wiec kwota przypadajaca na jedna osobe w gospod.domowym ulegnie zmianie.
Poki co Zona 1900 zl + Maz 530 zl = 2430 zl /3 os. = 810 zl na osobe ??? Tak mam to liczyc?
Mam rozumiec, ze prawo do zasilku 500+ moze zostac mi cofniete??? Czy bez wzg.na zmiane jaka zajdzie w moim gospod.domowym mam pewne 500+ na rok 2016/2017 ?
Prosze mi wyjasnic czy pod uwage sa brane kwoty brutto? Czy kazda zmiane odnosnie dochodow trzeba zglaszac do urzedu?
pozdr.
brane pod uwage sa kwoty netto
kazda zmiane dochodów trzeba zgłosic( mowimy tu np o zmianie, podjeciu, utracie pracy a nie o premi od pracodawcy
Od pazdziernika dochód będzie liczony ( trzeba bedzie przedstawic zaswiadczenie o zarobkach za listopad)
mąż 470 plus żona 1390 = 1860/3 = 620 na osobe
Po rozwodzie
dochód żony dzielony na 2 plus ewentualne alimenty
Przy takich dochodach można starac sie jeszcze o rodzinne ( jego wysokosc nie ma wpływu na świadczenie 500 plus ani odwrotnie)