500+ ,a podjęcie zatrudnienia

Witam,

obecnie z mezem przebywamy na zasilku dla bezrobotnych (on 530 zl brutto, ja 670 zl brutto przez pierwsze 3 msc.).

Przyznano nam 500+ na 1wsze dziecko do 30 wrzesnia 2017 r.

Chce podjac prace od 1 pazdz. br., gdzie wynagrodzenie wynosi 1900 zl brutto.

Z mezem jestesmy w trakcie rozwodu. Od roku nie mieszkamy razem. W styczniu 2017  bedziemy juz po rozwodzie, wiec kwota przypadajaca na jedna osobe w gospod.domowym ulegnie zmianie.

Poki co Zona 1900 zl + Maz 530 zl = 2430 zl /3 os. = 810 zl na osobe ??? Tak mam to liczyc?

Mam rozumiec, ze prawo do zasilku 500+ moze zostac mi cofniete??? Czy bez wzg.na zmiane jaka zajdzie w moim gospod.domowym mam pewne 500+ na rok 2016/2017 ?

Prosze mi wyjasnic czy pod uwage sa brane kwoty brutto? Czy kazda zmiane odnosnie dochodow trzeba zglaszac do  urzedu?

pozdr.

Praktykant Dodał pytanie w 26 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

brane pod uwage sa kwoty netto

kazda zmiane dochodów trzeba zgłosic( mowimy tu np o zmianie, podjeciu, utracie pracy a nie o premi od pracodawcy

Od pazdziernika dochód będzie liczony ( trzeba bedzie przedstawic zaswiadczenie o zarobkach za listopad)

mąż 470 plus żona 1390  = 1860/3 = 620 na osobe

Po rozwodzie

dochód żony dzielony na 2 plus ewentualne alimenty

Przy takich dochodach można starac sie jeszcze o rodzinne ( jego wysokosc nie ma wpływu na świadczenie 500 plus ani odwrotnie)

Ekspert Odpowiedział w 27 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania