Czy należy się 500+ w takim przypadku
Witam, Szukałam ale nie znalazłam odpowiedzi na mój przypadek więc pytam Jestem zameldowana i mieszkam z rodzicami tata nie pracuje i nie pobiera zasiłku mama dostaje rentę 700zł ja w tej chwili jestem w ciąży i na l4 ale zarabiałam najniższa krajową. Ojciec dziecka mieszka ze swoimi rodzicami i nie mamy ślubu. Dodam że jest to moje 1 dziecko. Czy w takim przypadku należy mi się 500+?
Po urodzeniu dziecka moze Pani wnioskowaco 500 plus, o ile nie przekroczy Pani progu dochodowego
Pod uwage będą brane Pani dochody,(za rok 2014 z uwzględnieniem utraty/uzyskania dochodu)
rodzice nie beda sie zaliczali do składu Pani rodziny
To że ojciec dziecka nie mieszka z Pania, nie ma znaczenia.
Jezeli poda go Pani do składu rodziny, zostaną uwzględnione również jego dochody.(lub ich brak)
Czyli innymi słowy rodzinę będzie tworzyć Pani , Ojciec dziecka i dziecko lub tylko Pani i dziecko.
Proszę pamiętać ze we wniosku wszystkie oświadczenia składa się pod groźbą odowiedzialnosci karnej
Dziękuje za odpowiedź, ale jeżeli nie żyje z ojcem dziecka to nie muszę go podawać.
Nie,
Jeżeli rodzinę bedzie tworzyć tylko Pani i dziecko to tylko to Pani podaje we wniosku