Czy należy się 500+ w takim przypadku

Witam, Szukałam ale nie znalazłam odpowiedzi na mój przypadek więc pytam Jestem zameldowana i mieszkam z rodzicami tata nie pracuje i nie pobiera zasiłku mama dostaje rentę 700zł ja w tej chwili jestem w ciąży i na l4 ale zarabiałam najniższa krajową. Ojciec dziecka mieszka ze swoimi rodzicami i nie mamy ślubu. Dodam że jest to moje 1 dziecko. Czy w takim przypadku należy mi się 500+?

Praktykant Dodał pytanie w 20 października 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Po urodzeniu dziecka moze  Pani wnioskowaco 500 plus, o ile nie przekroczy Pani progu dochodowego

Pod uwage będą brane Pani dochody,(za rok 2014 z uwzględnieniem utraty/uzyskania dochodu)

rodzice nie beda sie zaliczali do składu Pani  rodziny

To że ojciec dziecka nie mieszka z Pania, nie ma znaczenia.

Jezeli poda go Pani do składu rodziny, zostaną uwzględnione również jego dochody.(lub ich brak)

Czyli innymi słowy rodzinę będzie tworzyć Pani , Ojciec dziecka i dziecko lub tylko Pani i dziecko.

Proszę pamiętać ze we wniosku wszystkie oświadczenia składa się pod groźbą odowiedzialnosci karnej

Ekspert Odpowiedział w 20 października 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuje za odpowiedź, ale jeżeli nie żyje z ojcem dziecka to nie muszę go podawać.

Praktykant Odpowiedział w 20 października 2016.
    Dodaj komentarz

Nie,

Jeżeli rodzinę bedzie tworzyć tylko Pani i dziecko to tylko to Pani podaje we wniosku

Ekspert Odpowiedział w 20 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania