czy mama dostanie 500+

Witam, piszę w imieniu mamy. W roku 2014r. nie miała żadnych dochodów tylko alimenty 300zł miesięcznie. W roku 2015 dokladnie w czerwcu podjeła prace, ale że była to praca sezonowa to trwała do września 2015r. jednak zaraz we wrześniu mama zatrudniła się u innego pracodawcy i pracowała tam do czerwca 2016r. Bierze też alimenty dalej. Jak wyliczyć te dochody? proszę o odpowiedź.

Dodam, że mama jest po rozwodzie, opiekuje się sama siostrą bo ojciec mieszka daleko.

Konsultant Dodał pytanie w 7 listopada 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

jezeli mama nie ma obecnie zadnych dochodów to pod uwage beda brane tylko alimenty

Czyli 500 plus sie bedzie nalezec

.Poniewaz juz nie pracuje dochód z poprzednich prac jest dochodem utraconymi nie ma wpływu na przyznanie swiadczenia

Ekspert Odpowiedział w 7 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

W takim przypadku trzeba załączyć wszystkie umowy o pracę,  świadectwa pracy i pit oraz orzeczenie o alimentach jak dobrze rozumiem ? A jeszcze jedno moja mama żyję z partnerem, nie są po ślubie, nie jest zameldowany tam gdzie one ani on nie jest mojej siostry opiekunem ani ojcem czy jego dochody tez są potrzebne ?

Konsultant Odpowiedział w 7 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Tak. Mama musi swiadectwami pracy udokumentowac ze juz nie pracuje

Jesli chodzi o partnera- jezeli prowadza wspólne gospodarstwo domowe ( nie chodzi tu o zameldowanie, a o faktyczne zamieszkanie) to pomimo że nie jest  formalnym opiekunem dziecka to wg przepisów tworza rodzine ( nie trzeba miec do tego słubu) i powinien byc ujety we wniosku, jego dochody również

Jezeli mama go nie poda, a on faktycznie zamieszkuje z nia i de facto z dzieckiem, to w sytuacji gdy urzad to sprawdzi a świadczenie bedzie przyznane, trzeba je bedzie zwrócic wraz z odsetkami

Ekspert Odpowiedział w 8 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

dziekuje. W takim razie z ktorego teraz roku dochody partnera mamy skoro pracuje caly czas w jedej forkie juz dluzszy czas? Pytam tu, bo panie w mops były na tyle nie miłe ze nawet nie spojrzały na wniosek a już mówiły ze jej się nie należy.  A z moich wyliczeń wynika ze spokojnie się na to kwalifikuje,  bo ona ma dochody utracone, a on w 2014 miał dochód 21500 a w 2015 20100, o ile dobrze patrze, plus alimenty to spokojnie się łapie.

Jeszcze jedno, dopero w tym roku mama dostaje 700zl alimentów,  bo jeśli będzie trzeba też podać ten rok o juz niestety nie kwalifikuje się.  Zawiłe to trochę,  bo wyczytałam gdzieś ze własne partner jak nie jest ojcem dziecka nie liczony jest. cytuje 

.:Matka ma dziecko z wcześniejszego związku i pobiera na nie zasądzone alimenty, żyje bez ślubu z nowym partnerem. Czy skład rodziny liczy 2 czy 3 osoby i czy dochody partnera są liczone do dochodu rodziny?

W tej sytuacji w składzie rodziny występuje tylko matka z dzieckiem, dochody partnera nie są liczone do dochodu rodziny. Byłyby gdyby byli po ślubie lub mieli wspólne dziecko (zgodnie z definicją rodziny w skład rodziny wchodzą tylko małżonkowie lub rodzice dzieci)

Konsultant Odpowiedział w 8 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Zgadza sie , mama moze podac sie jako rodzine 2 osobowa. Wtedy cały jej dochód to alimenty.

Przepraszam, wczesniej nie doczytałam ( znaczy doczytałam ale pomyliły mi sie dwa posty 🙂 )- wyczytałam ze partner przysposobił dziecko ( tak było w innym poscie)

Mama niech wezmie swiadectwo pracy z pracy z roku 2015 oraz z 2016 oraz Pity i zaswiadczenie o wysokosci otrzymywanych alimentów  oraz o tym że jest rozwiedziona  i składa wniosek

Jak najbardziej jej sie nalezy( zakładam ze siostra nie jest pełnoletnia)

Panie w Mopsie to sobie mogą mruczec pod nosem

Maja obowiazek przyjąć wniosek,

Ekspert Odpowiedział w 10 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Siostra ma 14 lat, i mama jak skończyła prace, była w mops ie to od razu jej pani powiedziały ze jej się nie należy,  tylko nie wim po czym tak wnioskował,  mi to nie dawało spokoju i teraz wszystko jasne. Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.

Konsultant Odpowiedział w 10 listopada 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania