czy mama dostanie 500+
Witam, piszę w imieniu mamy. W roku 2014r. nie miała żadnych dochodów tylko alimenty 300zł miesięcznie. W roku 2015 dokladnie w czerwcu podjeła prace, ale że była to praca sezonowa to trwała do września 2015r. jednak zaraz we wrześniu mama zatrudniła się u innego pracodawcy i pracowała tam do czerwca 2016r. Bierze też alimenty dalej. Jak wyliczyć te dochody? proszę o odpowiedź.
Dodam, że mama jest po rozwodzie, opiekuje się sama siostrą bo ojciec mieszka daleko.
jezeli mama nie ma obecnie zadnych dochodów to pod uwage beda brane tylko alimenty
Czyli 500 plus sie bedzie nalezec
.Poniewaz juz nie pracuje dochód z poprzednich prac jest dochodem utraconymi nie ma wpływu na przyznanie swiadczenia
W takim przypadku trzeba załączyć wszystkie umowy o pracę, świadectwa pracy i pit oraz orzeczenie o alimentach jak dobrze rozumiem ? A jeszcze jedno moja mama żyję z partnerem, nie są po ślubie, nie jest zameldowany tam gdzie one ani on nie jest mojej siostry opiekunem ani ojcem czy jego dochody tez są potrzebne ?
Tak. Mama musi swiadectwami pracy udokumentowac ze juz nie pracuje
Jesli chodzi o partnera- jezeli prowadza wspólne gospodarstwo domowe ( nie chodzi tu o zameldowanie, a o faktyczne zamieszkanie) to pomimo że nie jest formalnym opiekunem dziecka to wg przepisów tworza rodzine ( nie trzeba miec do tego słubu) i powinien byc ujety we wniosku, jego dochody również
Jezeli mama go nie poda, a on faktycznie zamieszkuje z nia i de facto z dzieckiem, to w sytuacji gdy urzad to sprawdzi a świadczenie bedzie przyznane, trzeba je bedzie zwrócic wraz z odsetkami
dziekuje. W takim razie z ktorego teraz roku dochody partnera mamy skoro pracuje caly czas w jedej forkie juz dluzszy czas? Pytam tu, bo panie w mops były na tyle nie miłe ze nawet nie spojrzały na wniosek a już mówiły ze jej się nie należy. A z moich wyliczeń wynika ze spokojnie się na to kwalifikuje, bo ona ma dochody utracone, a on w 2014 miał dochód 21500 a w 2015 20100, o ile dobrze patrze, plus alimenty to spokojnie się łapie.
Jeszcze jedno, dopero w tym roku mama dostaje 700zl alimentów, bo jeśli będzie trzeba też podać ten rok o juz niestety nie kwalifikuje się. Zawiłe to trochę, bo wyczytałam gdzieś ze własne partner jak nie jest ojcem dziecka nie liczony jest. cytuje
.:Matka ma dziecko z wcześniejszego związku i pobiera na nie zasądzone alimenty, żyje bez ślubu z nowym partnerem. Czy skład rodziny liczy 2 czy 3 osoby i czy dochody partnera są liczone do dochodu rodziny?
W tej sytuacji w składzie rodziny występuje tylko matka z dzieckiem, dochody partnera nie są liczone do dochodu rodziny. Byłyby gdyby byli po ślubie lub mieli wspólne dziecko (zgodnie z definicją rodziny w skład rodziny wchodzą tylko małżonkowie lub rodzice dzieci)
Zgadza sie , mama moze podac sie jako rodzine 2 osobowa. Wtedy cały jej dochód to alimenty.
Przepraszam, wczesniej nie doczytałam ( znaczy doczytałam ale pomyliły mi sie dwa posty 🙂 )- wyczytałam ze partner przysposobił dziecko ( tak było w innym poscie)
Mama niech wezmie swiadectwo pracy z pracy z roku 2015 oraz z 2016 oraz Pity i zaswiadczenie o wysokosci otrzymywanych alimentów oraz o tym że jest rozwiedziona i składa wniosek
Jak najbardziej jej sie nalezy( zakładam ze siostra nie jest pełnoletnia)
Panie w Mopsie to sobie mogą mruczec pod nosem
Maja obowiazek przyjąć wniosek,
Siostra ma 14 lat, i mama jak skończyła prace, była w mops ie to od razu jej pani powiedziały ze jej się nie należy, tylko nie wim po czym tak wnioskował, mi to nie dawało spokoju i teraz wszystko jasne. Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.