urlop macierzyński po upływie umowy o prace
Dzień dobry,
Żona z początkiem listopada straciła prace (nie przedłożono jej umowy), ale nadal dostaje macierzyńskie, które przysługuje jej do maja przyszłego roku.
Czy otrzymywane w tej sytuacji macierzyńskie liczy się do dochodu?
Moja pensja w przeliczeniu na 3 osoby nie przekracza 800 zł. Czy jest szansa otrzymania 500 zł na pierwsze dziecko w tej sytuacji.
Dochód małżonki z pracy zostal utracony wiec nie bedzie brany pod uwagę. Natomiast zasiłek macierzyński jako dochód uzyskany , bedzie doliczony.
Dziękuje za odpowiedź. Czyli w czerwcu 2017, jeżeli zona nie podejmie pracy do wniosku będzie się liczył jedynie mój dochód za rok 2016? Czy aktualny jaki będę miał w czerwcu 2017?
Jesli żona nie podejmie pracy to tak, bedzie sie liczył Tylko Pana dochód. Natomiast niekoniecznie za 2016. Jesli nie zmieniał Pan pracodawcy od 2014 to dochód za 2014 a jesli była zmiana miejsca pracy to za drugi przepracowany miesiąc u ostatniego pracodawcy. Natomiast dochód za 2016 bedzie brany przy wnioskach złożonych w nowym okresie rozrachunkowym czyli od października 2017.
A co z rokiem 2015? Czemu dochody mają być za rok 2014?
W sumie to było by dobre bo wtedy miałem mniejszy dochód i jak na razie pracuje w jednym miejscu od 2013 roku z tym, że zmienił się właściciel spółki w tym roku (zmienił sie nip) i ciekawe jaki to będzie miało wpływ…
2014 bo taki rok jako bazowy został przyjęty w ustawie. Jako że program ruszył w kwietniu, połączyli te kilka miesięcy z kolejnym okresem rozliczeniowym, który zawsze kończy się we wrześniu. Czy dostał Pan świadectwo pracy i nowa umowę jak zmienił się właściciel i NIP firmy?
Nie, dostaliśmy jedynie aneks do umowy o informacji, że zmienił się NIP, i że z tego powodu w ciągu miesiąca możemy zrezygnować z pracy bez okresu wypowiedzenia.
Jeśli nie było świadectwa pracy, jest ciągłość zatrudnienia. Moim zdaniem powinien więc być brany pod uwagę 2014. Z tym ze jeśli otrzymacie świadczenie to tylko do września 2017. W październiku trzeba będzie składać nowy wniosek i wtedy będą brane pod uwagę dochody za 2016.