Zmiana miejsca zamieszkania

Witam. Wniosek składałam w miejscu zameldowania męża, gdyż tam też zawsze składałam wniosek o rodzinne. Pod koniec października zadzwoniła do mnie zbulwersowana pani z MOPSU z pretensjami o to, że ja nie mieszkam w tej miejscowości (wypytywala prywatnie swoich znajomych o mnie) i żebym przyszła i natychmiast zabrała dokumenty. Przy swoich koleżankach z pracy oczywiście była bardzo miła,  a ja grzecznie powiedziałam że jeśli jest problem to zabiorę wszystkie dokumenty i złoże wniosek w innym urzędzie.  Ona stwierdziła,  że nie będzie mi robić kłopotu i jak najszybciej wyśle wszystkie dokumenty do wskazanego przeze mnie urzędu.  Zgodziłam się.  Decyzję o wstrzymaniu wypłaty świadczenia wychowawczego dostałam błyskawicznie natomiast dokumenty zostały przesłane dopiero na sam koniec listopada. W związku z tym nie dostaje teraz żadnego świadczenia,  nie mam decyzji z obecnego urzędu i nie wiem czy te “puste” miesiące będą wyrównane.  Czy urzędy mogą tak przedłużać wysyłanie dokumentów? Ja nie pracuje, została mi rozwiązana umowa zlecenie gdy zaszłam w ciążę,  wiec zostałam bez grosza i nie ukrywam że program 500 plus jest dla mnie sporym wsparciem.

Pozdrawiam wszystkich z podobnym problemem.

Praktykant Dodał pytanie w 7 grudnia 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Należy pamiętać, że wniosek zawsze składa się w miejscu zamieszkania, a nie zameldowania. Wydaje mi się, że “puste” miesiące powinny być wyrównane, ponieważ wniosek został złożony wcześniej, a teraz jest tylko przesyłany miedzy urzędami.

Specjalista Odpowiedział w 7 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Nie zamieszkuje my na stałe stałe w jednym miejscu.  W dni robocze jesteśmy w jednej miejscowości,  tu syn chodzi do szkoły,  ponieważ tu było miejsce w przedszkolu, wiec tu kontynuuje naukę,  natomiast we wszystkie weekendy i dni wolne jedziemy do drugiego mieszkania, tam gdzie mąż ma meldunek. Wiec ja nie jestem w stanie stwierdzić gdzie znajduje się moje miejsce zamieszkania.

Dziękuję za wpis 🙂

Praktykant Odpowiedział w 8 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania