500+ dla ojca
Witam. Jestem po prawomocnym rozwodzie. Dziecko pozostało przy Matce, tylko i wyłącznie ze względu na swój wiek. Nie jestem pozbawiony władzy rodzicielskiej. Regularnie i bez zadłużeń uiszczam świadczenie alimentacyjne. Sąd przyznał mi bardzo szerokie kontakty, jednak dziecko zamieszkuje przy Matce.
Czy w zaistniałej sytuacji mogę wnioskować o świadczenie 500+ (50% jego wartości)?
Czy sytuacja związana z miejscem zamieszkania dziecka (przy Matce) dyskwalifikuje mnie jako rodzica mającego prawo do wnioskowania o świadczenie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jarosław
Jeśli miejsce zamieszkania dziecka jest przy matce, nie może się Pan starać o świadczenie. Byłoby to możliwe jedynie w sytuacji, gdybyście mieli ustanowiona sadownie opiekę naprzemienna.
Rozumiem. Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jarosław
Brane jest pod uwagę miejsce zamieszkania dziecka, mógłby Pan otrzymać część świadczenia, gdybyście mieli uregulowaną przez sąd opiekę naprzemienną.
Rozumiem. Jeśli mówimy o opiece naprzemiennej, to zdaje sobie z tego sprawę.
W pierwszej fazie okresu rozwodowego nie brałem tej formy opieki nad małoletnią pod uwagę – sam nie wiem dlaczego, wydawała mi się krzywdząca dla Dziecka. W pozwie rozwodowym ukierunkowałem się na rozwiązanie, które zapewni mi opiekę nad Córką, czyli ustanowi miejsce pobytu przy mnie (miałem stałe zatrudnienie, własne mieszkanie, zapewnioną opiekę przedszkolną dla Córki, bardzo dobre z Nią kontakty potwierdzone wręcz wzorową opinią RODK i co najważniejsze byłem gwarantem zapewnienia Matce poprawnych i regularnych kontaktów z Córką ). Była Żona nie dysponowała takimi argumentami – pomimo to Sąd to włąśnie Jej przyznał opiekę – tylko na podstawie faktu, że Córka ma 2-a lata.
Cóż, tak to jest 🙁
Dziękuję raz jeszcze.
Pozdrawiam
Jarosław