500+ dla ojca

Witam. Jestem po prawomocnym rozwodzie. Dziecko pozostało przy Matce, tylko i wyłącznie ze względu na swój wiek. Nie jestem pozbawiony władzy rodzicielskiej. Regularnie i bez zadłużeń uiszczam świadczenie alimentacyjne. Sąd przyznał mi bardzo szerokie kontakty, jednak dziecko zamieszkuje przy Matce.

Czy w zaistniałej sytuacji mogę wnioskować o świadczenie 500+ (50% jego wartości)?

Czy sytuacja związana z miejscem zamieszkania dziecka (przy Matce) dyskwalifikuje mnie jako rodzica mającego prawo do wnioskowania o świadczenie?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Jarosław

Konsultant Dodał pytanie w 12 grudnia 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Jeśli miejsce zamieszkania dziecka jest przy matce, nie może się Pan starać o świadczenie. Byłoby to możliwe jedynie w sytuacji, gdybyście mieli ustanowiona sadownie opiekę naprzemienna.

Profesor Odpowiedział w 13 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Rozumiem. Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Jarosław

Konsultant Odpowiedział w 13 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Brane jest pod uwagę miejsce zamieszkania dziecka, mógłby Pan otrzymać część świadczenia, gdybyście mieli uregulowaną przez sąd opiekę naprzemienną.

Ekspert Odpowiedział w 14 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Rozumiem. Jeśli mówimy o opiece naprzemiennej, to zdaje sobie z tego sprawę.

W pierwszej fazie okresu rozwodowego nie brałem tej formy opieki nad małoletnią pod uwagę – sam nie wiem dlaczego, wydawała mi się krzywdząca dla Dziecka. W pozwie rozwodowym ukierunkowałem się na rozwiązanie, które zapewni mi opiekę nad Córką, czyli ustanowi miejsce pobytu przy mnie (miałem stałe zatrudnienie, własne mieszkanie, zapewnioną opiekę przedszkolną dla Córki, bardzo dobre z Nią kontakty potwierdzone wręcz wzorową opinią RODK i co najważniejsze byłem gwarantem zapewnienia Matce poprawnych i regularnych kontaktów z Córką ). Była Żona nie dysponowała takimi argumentami – pomimo to Sąd to włąśnie Jej przyznał opiekę – tylko na podstawie faktu, że Córka ma 2-a lata.

Cóż, tak to jest 🙁

Dziękuję raz jeszcze.

Pozdrawiam

Jarosław

Konsultant Odpowiedział w 14 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania