Utrata dochodu a 500+

Szanowni Forumowicze

Nie odbierajcie mnie przez pryzmat cwaniaka przez to co tutaj odczytacie, ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jestem reprezentatywnym przykładem obywatela, który złotówki od Państwa nie wyciągnął, a wręcz mój PIT był 10 razy większy niż u moich rówieśników.  W dodatku spłacam kredyt hipoteczny , nie korzystam z dopłat MDM itp., a teraz mnie “wyruchają” programem “Mieszkanie +” po części.

Jestesmy małżeństwem, mamy 1 dziecko – wiek 7 lat . Dochody za rok 2016:
1.  Dywidendy ze spółek – 30 000 zł ( osiągane jednorazowo sprzedaż udziałów – dochod jednorazowy )
2. Prawa autorskie – sprzedaż – 20 000 zł ( osiągane jednorazowo – dochód jednorazowy )

3. Dochody członka zarządu ze spółki zagranicznej – 50 000 zł ( w PL jest to wolne od podatu, opodatkowane w Bułgarii )

W ustawie co prawda jest kryterium dochodowe, lecz w przypadku “utraconego dochodu” , można otrzymać zasiłek.

Skoro dochody w ad. 1 i ad.2 są jednorazowe  ad-hoc i nie osiągne ich w tym roku ( na dochody nie ma żadnej umowy – są one podawane do US w trybie samoopodatkowania ) a dochody w ad.3  ( jako udziałowiec spółki podjąć uchwałę o WYWALENIU MNIE z funkcji prezesa i nie pobierać wynagrodzenia).

Na koncie spółki jest coraz mniej pieniędzy, wiec jakas ekonomiczna podstawa mogłaby uzasadnić moje działania.  Zatem czy będzie należał mi się zasiłek 500+ jeśli ‘DOSTANĘ OD SPÓŁKI WYPOWIEDZENIE”?

Proszę o poradę.

Praktykant Dodał pytanie w 17 stycznia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Nikt nie odpowie?

Praktykant Odpowiedział w 22 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania