Utrata dochodu a 500+
Szanowni Forumowicze
Nie odbierajcie mnie przez pryzmat cwaniaka przez to co tutaj odczytacie, ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jestem reprezentatywnym przykładem obywatela, który złotówki od Państwa nie wyciągnął, a wręcz mój PIT był 10 razy większy niż u moich rówieśników. W dodatku spłacam kredyt hipoteczny , nie korzystam z dopłat MDM itp., a teraz mnie “wyruchają” programem “Mieszkanie +” po części.
Jestesmy małżeństwem, mamy 1 dziecko – wiek 7 lat . Dochody za rok 2016:
1. Dywidendy ze spółek – 30 000 zł ( osiągane jednorazowo sprzedaż udziałów – dochod jednorazowy )
2. Prawa autorskie – sprzedaż – 20 000 zł ( osiągane jednorazowo – dochód jednorazowy )
3. Dochody członka zarządu ze spółki zagranicznej – 50 000 zł ( w PL jest to wolne od podatu, opodatkowane w Bułgarii )
W ustawie co prawda jest kryterium dochodowe, lecz w przypadku “utraconego dochodu” , można otrzymać zasiłek.
Skoro dochody w ad. 1 i ad.2 są jednorazowe ad-hoc i nie osiągne ich w tym roku ( na dochody nie ma żadnej umowy – są one podawane do US w trybie samoopodatkowania ) a dochody w ad.3 ( jako udziałowiec spółki podjąć uchwałę o WYWALENIU MNIE z funkcji prezesa i nie pobierać wynagrodzenia).
Na koncie spółki jest coraz mniej pieniędzy, wiec jakas ekonomiczna podstawa mogłaby uzasadnić moje działania. Zatem czy będzie należał mi się zasiłek 500+ jeśli ‘DOSTANĘ OD SPÓŁKI WYPOWIEDZENIE”?
Proszę o poradę.
Nikt nie odpowie?