sprawa alimentacyjna w toku a 500 +

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy świadczenie przysługuje mi na pierwsze dziecko jeżeli jestem samotnie wychowującą matką bez zasądzonych alimentów na dziecko? Do tej pory nie chciałam mieć nic wspólnego z ojcem, ale widzę, że teraz będę musiała złożyć wniosek o zasądzenie alimentów, aby mi świadczenie nie przepadło.  Stąd moje pytanie – czy wystarczy, że złożę wniosek czy muszę mieć zasądzone alimenty żeby świadczenie dziecku przysługiwało. Dodam tylko, że  sprawa może trwać latami, bo się tatuś ukrywa.

Konsultant Dodał pytanie w 22 czerwca 2017 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Z tego co się orientuję wystarczy że założy Pani sprawę. Nawet jeśli ojciec dziecka nie stawi się na rozprawie i tak otrzyma wyrok zapłaty alimentów. W przypadku kiedy nie placi, koleżanka musiała przestawić ostatnie pół roku wpływów na konto.

Doradca Odpowiedział w 27 czerwca 2017.
    Dodaj komentarz

I tutaj zaczyna się delikatnie mówiąc smiesznie.  Swiadczenie wychowawcze to nie świadczenie rodzinne, – podkreslano to na kazdym kroku. Dlaczego zatem P.Rafalska stwierdziła, że muszą być zasądzone alimenty tak jak w swiadczeniach rodzinnych??? I bedzie to musial byc wyrok PRAWOMOCNY zapewne…. Co maja powiedziec matki, ktore sa w trakcie batalii alimentacyjnej????

NO CIEKAWA JESTEM CZY DOBROWOLNE ALIMENTY, i TE SPISANE U NOTARIUSZA to bedzie sobie mozna w ramke wstawic i popatrzec????

Konsultant Odpowiedział w 8 lipca 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania