dzialalnosc w 2014 -listopad zamkniecie dzialalnosci!
witam ,potrzebuje pomocy w 2014 roku mój maz miał dzialalnosc i wtedy nasze dochody były wyższe na 500 plus na pierwsze dziecko w listopadzie 2014zamknal dzialalnosc utrata dochodu i do tej chwili lapiemy się na pierwsze dziecko mamy nizsze dochody do 800 zl czy jest szansa na to 500???
Jeżeli przez stwierdzenie, że mąż zamknął działalność, ma pani na myśli, że ją wyrejestrował (a nie tylko zawiesił), to jego dochody z 2014 roku będą utracone i z dużym prawdopodobieństwem będziecie się kwalifikować do uzyskania świadczenia na pierwsze dziecko.
Witam
należy pamiętać, że zawieszenie działalności gospodarczej na podstawie przepisu art. art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2015 r. poz. 584, z późn. zm.3)) również uznawane jest za utratę dochodu. Przedsiębiorca niezatrudniający pracowników prowadzący działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 5 roku życia, a w przypadku dziecka, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki osoby prowadzącej działalność gospodarczą, na okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Jeżeli zatem przyczyna zawieszenia działalności dotyczyła sprawowania opieki nad dzieckiem to również w takim przypadku uważane jest to za utratę dochodu.
witam a na jaki okres można zaiwesić działalnośc żeby to mialowpływ nautratę dochodu>?
chodzi mi o to czy jeśli zawieszę na 1 miesiąc to czy to już powoduje utratę dochodu za 2014r? i jak po miesiącu ją znowu odwieszę oczywiście nie mam dużych dochodow więc na 500plus bym się załapała