dzialalnosc w 2014 -listopad zamkniecie dzialalnosci!

witam ,potrzebuje pomocy w 2014 roku mój maz miał dzialalnosc i wtedy nasze dochody były wyższe na 500 plus na pierwsze dziecko w listopadzie 2014zamknal dzialalnosc utrata dochodu i do tej chwili lapiemy się na pierwsze dziecko mamy nizsze dochody do 800 zl czy jest szansa na to 500???

Praktykant Dodał pytanie w 29 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Jeżeli przez stwierdzenie, że mąż zamknął działalność, ma pani na myśli, że ją wyrejestrował (a nie tylko zawiesił), to jego dochody z 2014 roku będą utracone i z dużym prawdopodobieństwem będziecie się kwalifikować do uzyskania świadczenia na pierwsze dziecko.

Ekspert Odpowiedział w 29 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Witam

należy pamiętać, że zawieszenie działalności gospodarczej na podstawie przepisu art. art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2015 r. poz. 584, z późn. zm.3)) również uznawane jest za utratę dochodu. Przedsiębiorca niezatrudniający pracowników prowadzący działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 5 roku życia, a w przypadku dziecka, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki osoby prowadzącej działalność gospodarczą, na okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Jeżeli zatem przyczyna zawieszenia działalności dotyczyła sprawowania opieki nad dzieckiem to również w takim przypadku uważane jest to za utratę dochodu.

Specjalista Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

witam a na jaki okres można zaiwesić działalnośc żeby to mialowpływ nautratę dochodu>?

Praktykant Odpowiedział w 15 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

chodzi mi o to czy jeśli zawieszę na 1 miesiąc to czy to już powoduje utratę dochodu za 2014r? i jak po miesiącu ją znowu odwieszę oczywiście nie mam dużych dochodow więc na 500plus bym się załapała

Praktykant Odpowiedział w 15 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania