Dochód uzyskany a 500 +
Dzień dobry. Pytanie odnośnie obliczania dochodu na jedną os. w rodzinie. W 2014 pracował tylko mąż- dochód na rok ok. 19 tyś rocznie po odliczeniu kosztów zusów składek. W 2015 pracował tylko mąż. Dochód roczny po odliczeniu składek ok. 22 tyś na rok. 21. grudnia 2015 ja- żona- podjęłam pracę na umowę o pracę. Wcześniej byłam na stażu z unii eu- wiec wiem że niejest to dochodem i się nie wlicza. Ale czy zarobki uzyskane w 2016 roku- będę wliczać do dochodu uzyskanego? jeśli nie to udałoby się nam choć przez rok uzyskiwać świadczenie 500+, więc proszę powiedzieć czy dochód uzyskany w 2016 roku się wlicza do obliczania 500+. Dziękuję
Podbijam. Po co w ogóle tak wszystko to komplikować tym dochodem uzyskanym a utraconym. Powinno być dochód za 2014 r. a urzędasy niech sobie liczą i sprawdzają.
Zresztą ja wpisuję tylko za 2014 r. niech sobie sami suszą łeb
Hmm tutaj potrzebna jest opinia fachowca. Sama jestem ciekawa jak to bedzie wyliczone. Zamierzam podjąć zatrudnienie za 2 m-ce, wniosek już złożyłam i teraz zastanawiam się czy nie zabiorą tych 500zł. Biorac pod uwagę, że przeliczają dochód za 2014 to chyba nie powinni.
Drodzy Państwo, rokiem wyjściowym jest rok 2014 ale URZĘDASÓW interesuje każda zmiana jaka nastąpiła w trakcie lub po tym roku (zmiana pracy, podwyżki, dodatkowe dochody, utrata pracy itp.)
Nawiązując do wpisu – dochody z 2016 także będą brane pod uwagę. Podczas składania wniosku będzie Pani musiała przedstawić zaświadczenie od pracodawcy z dochodem netto za miesiąc następujący po miesiącu w którym została Pani zatrudniona (w tym wypadku za styczeń 2016 .
czyli lipa, i Pani która podejmie zatrudnienie także będzie musiała to zgłosić i jeśli przekroczy to zabiorą. Tak miałam z 89 zł zasiłku rodzinnego, tylko gdy podjełam prace musiałam zgłosic…