Dochód uzyskany a 500 +

Dzień dobry. Pytanie odnośnie obliczania dochodu na jedną os. w rodzinie. W 2014 pracował tylko mąż- dochód na rok ok. 19 tyś rocznie po odliczeniu kosztów zusów składek. W 2015 pracował tylko mąż. Dochód roczny po odliczeniu składek ok. 22 tyś na rok. 21. grudnia 2015  ja- żona- podjęłam pracę na umowę o pracę. Wcześniej byłam na stażu z unii eu- wiec wiem że niejest to dochodem i się nie wlicza. Ale czy zarobki uzyskane w 2016 roku- będę wliczać do dochodu uzyskanego? jeśli nie to udałoby się nam choć przez rok uzyskiwać świadczenie 500+, więc proszę powiedzieć czy dochód uzyskany w 2016 roku się wlicza do obliczania 500+. Dziękuję

Praktykant Dodał pytanie w 5 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Podbijam.  Po co w ogóle tak wszystko to komplikować tym dochodem uzyskanym a utraconym.   Powinno być dochód za 2014 r. a urzędasy niech sobie liczą i sprawdzają.

Zresztą ja wpisuję tylko za 2014 r. niech sobie sami suszą łeb

Praktykant Odpowiedział w 5 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Hmm tutaj potrzebna jest opinia fachowca. Sama jestem ciekawa jak to bedzie wyliczone. Zamierzam podjąć zatrudnienie za 2 m-ce, wniosek już złożyłam i teraz zastanawiam się czy nie zabiorą tych 500zł. Biorac pod uwagę, że przeliczają dochód za 2014 to chyba nie powinni.

Konsultant Odpowiedział w 5 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Drodzy Państwo, rokiem wyjściowym jest rok 2014 ale URZĘDASÓW interesuje każda zmiana jaka nastąpiła w trakcie lub po tym roku (zmiana pracy, podwyżki, dodatkowe dochody, utrata pracy itp.)

Nawiązując do wpisu nataleczka2111 – dochody z 2016 także będą brane pod uwagę. Podczas składania wniosku będzie Pani musiała przedstawić zaświadczenie od pracodawcy z dochodem netto za miesiąc następujący po miesiącu w którym została Pani zatrudniona (w tym wypadku za styczeń 2016 .

Specjalista Odpowiedział w 5 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

czyli lipa, i Pani która podejmie zatrudnienie także będzie musiała to zgłosić i jeśli przekroczy to zabiorą. Tak miałam z 89 zł zasiłku rodzinnego, tylko gdy podjełam prace musiałam zgłosic…

Praktykant Odpowiedział w 6 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania