Dzialalnosc gospodarcza 2015

Odpowiedziano

Witam w 2014 r malzonek byl bezrobotny zas w w 2015 r otworzyl wlasna dzialalnosc stad moje pytanie czy musze przedstawic jakies dokumenty ? Oswiadczenia? Dziekuje

Praktykant Dodał pytanie w 21 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

To będzie na zasadzie oświadczenia (przynajmniej u nas tak robimy).

Oświadczam że ………..(data) założyłem taką i taką działalność. Dochód osiągnięty w drugim miesiącu prowadzenia tej działaności to…. (kwota netto) zł.

Specjalista Odpowiedział w 21 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Nie jestem pewna czy samo oświadczenie wystarczy. Oby tak było bo to ułatwia załatwienie sprawy. Może się okazać konieczny PIT za 2015 lub zaświadczenie z Urzędu Skarbowego. Jeśli się okaze,ze z tyt. prowadzonej działalności dochó przekroczycie, to podpowiem Ci tylko,ze zawieszenie działalności nie zmniejsza Waszego dochodu i mimo,ze działalności nie prowadzisz nie jest to dochodem utraconym. Dochód z tej zawieszonej działalności jest w takiej sytuacji brany w  wysokości podstawy do naliczenia skadek-więc dosyć wysoki bo ok 2000 zł miesięcznie. Utrata dochodu jest tylko i wyłącznie zakończenie działalności  z wyrejestrowaniem jej z ewidencji. To takia moja uwaga,na czym poległam przy staraniu się o zasiłek rodzinny. Tak jest ustawa. Dla mnie niejasna i niezrozumiała. Ale o tym nie wiedziałam i jeśli o tym mówie to ludzie sa zdziwieni dochodem z zawieszonej działalności.

Praktykant Odpowiedział w 22 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania