Dzialalnosc gospodarcza 2015
Witam w 2014 r malzonek byl bezrobotny zas w w 2015 r otworzyl wlasna dzialalnosc stad moje pytanie czy musze przedstawic jakies dokumenty ? Oswiadczenia? Dziekuje
To będzie na zasadzie oświadczenia (przynajmniej u nas tak robimy).
Oświadczam że ………..(data) założyłem taką i taką działalność. Dochód osiągnięty w drugim miesiącu prowadzenia tej działaności to…. (kwota netto) zł.
Nie jestem pewna czy samo oświadczenie wystarczy. Oby tak było bo to ułatwia załatwienie sprawy. Może się okazać konieczny PIT za 2015 lub zaświadczenie z Urzędu Skarbowego. Jeśli się okaze,ze z tyt. prowadzonej działalności dochó przekroczycie, to podpowiem Ci tylko,ze zawieszenie działalności nie zmniejsza Waszego dochodu i mimo,ze działalności nie prowadzisz nie jest to dochodem utraconym. Dochód z tej zawieszonej działalności jest w takiej sytuacji brany w wysokości podstawy do naliczenia skadek-więc dosyć wysoki bo ok 2000 zł miesięcznie. Utrata dochodu jest tylko i wyłącznie zakończenie działalności z wyrejestrowaniem jej z ewidencji. To takia moja uwaga,na czym poległam przy staraniu się o zasiłek rodzinny. Tak jest ustawa. Dla mnie niejasna i niezrozumiała. Ale o tym nie wiedziałam i jeśli o tym mówie to ludzie sa zdziwieni dochodem z zawieszonej działalności.