500+ na pierwsze dziecko

Witam !

Mam pytanie.

Do końca 2015 prowadziłam działalność gospodarczą. Od stycznia jestem na L4 ponieważ jestem w ciąży. Mój zasiłek L4 wynosi na rękę około 650 złotych ponieważ dwa lata byłam na niskim ZUSie i niestety ZUS wyliczył mi taki zasiłek. Innych dochodów obecnie nie posiadam ponieważ to jednoosobowa działalność.

Mój partner cały czas pracuje na umowę o pracę na pół etatu ( ma niecałe 700 złotych netto )

Dochody  z 2014 roku nie upoważniałyby nas do 500+ ale obecnie nasz dochód nie przekracza 1500złotych .

Czy możemy się ubiegać o 500+ ?

Czy ja muszę mieć potwierdzenie z ZUSu o wysokości mojego zasiłku ?

Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 5 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

To zależy jak zmieniała się Pani sytuacja zawodowa. Czy partner ma jedna umowę od stycznia 2014 r.?

Doradca Odpowiedział w 5 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Tak ma jedną umowę cały czas.
    Ja do końca grudnia prowadząc działalność zarabialam na tyle że program by nas nie dotyczył bp przekraczalibysmy trochę próg ale z wyliczeń zusu moje L4 to nieco ponad 600 złotych więc sytuacja zmieniła się diametralnie… Mamy 1300 złotych na trzy osoby.
    Macierzyński też dostanę w granicach 1000 złotych a to wszystko przez ulgi dla nowych firm i dwa lata niskiego zusu … Jak sie okazuje wcale nie jest to taka rewelacyjna sprawa … Ale kto o tym myśli na początku rozwijania firmy każdy grosz się liczy…

Praktykant Odpowiedział w 5 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

To ratowałoby zamknięcie firmy lub urlop wychowawczy.

Doradca Odpowiedział w 6 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania