500+ na pierwsze dziecko
Witam !
Mam pytanie.
Do końca 2015 prowadziłam działalność gospodarczą. Od stycznia jestem na L4 ponieważ jestem w ciąży. Mój zasiłek L4 wynosi na rękę około 650 złotych ponieważ dwa lata byłam na niskim ZUSie i niestety ZUS wyliczył mi taki zasiłek. Innych dochodów obecnie nie posiadam ponieważ to jednoosobowa działalność.
Mój partner cały czas pracuje na umowę o pracę na pół etatu ( ma niecałe 700 złotych netto )
Dochody z 2014 roku nie upoważniałyby nas do 500+ ale obecnie nasz dochód nie przekracza 1500złotych .
Czy możemy się ubiegać o 500+ ?
Czy ja muszę mieć potwierdzenie z ZUSu o wysokości mojego zasiłku ?
Pozdrawiam
To zależy jak zmieniała się Pani sytuacja zawodowa. Czy partner ma jedna umowę od stycznia 2014 r.?
Tak ma jedną umowę cały czas.
Ja do końca grudnia prowadząc działalność zarabialam na tyle że program by nas nie dotyczył bp przekraczalibysmy trochę próg ale z wyliczeń zusu moje L4 to nieco ponad 600 złotych więc sytuacja zmieniła się diametralnie… Mamy 1300 złotych na trzy osoby.
Macierzyński też dostanę w granicach 1000 złotych a to wszystko przez ulgi dla nowych firm i dwa lata niskiego zusu … Jak sie okazuje wcale nie jest to taka rewelacyjna sprawa … Ale kto o tym myśli na początku rozwijania firmy każdy grosz się liczy…
To ratowałoby zamknięcie firmy lub urlop wychowawczy.