zmiana dochodu w 2016

Witam

od listopada 2013 miałam umowe na zlecenie na cały etat a od maja .2016 podpisałam nową umowę o prace na pół etatu z tym samym pracodawcą  czy liczy się to jako dochód utracony?

Pozdrawiam!

Konsultant Dodał pytanie w 8 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Jeżeli nastąpiło pomniejszenie dochodów i tym samym nie przekracza Pani 800zł/os. to można wnioskować o udzielenie świadczenia.

Do wniosku musi Pani dołączyć obie umowy, pit 2014 i zaświadczenie o dochodzie uzyskanym w drugim w pełni przepracowanym miesiącu od podpisania nowej umowy.

W Pani przypadku jest to miesiąc czerwiec, więc ze składaniem wniosku należy jeszcze poczekać.

Zaświadczenie to wydaje pracodawca.

Mam nadzieję, że pomogłam

Serdecznie pozdrawiam

Doradca Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

A proszę o informację jeśli to były umowy na zlecenie przedłużane co miesiąc to osobno z każdego miesiaca musze dołączyć do wniosku ? umowa o prace na pół etatu jest jużna okres nieokreślony

Pozdrawiam

Konsultant Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Niestety, ale raczej będzie trzeba dostarczyć wszystkie umowy :/

Doradca Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli zmianę formy zatrudnienia u tego samego pracodawcy mogę traktować jako dochód utracony? Dodzwoniłam się na infolinię i Pani stanowczo zaprzeczyła stwierdzając że na pewno dostanę odmowę świadczeń..

Konsultant Odpowiedział w 9 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

No z drugiej strony, mogą to potraktować w ten sposób, że dogadała się Pani z pracodawcą, że na papierze obniżył Pani wynagrodzenie, tak aby mogła się Pani ubiegać o świadczenie.

Mogliby to potraktować jako próbę wyłudzenia…

Proszę nie myśleć, że ja o to Panią podejrzewam, bo znam sytuacje, że szefostwo obcina pensję.

Ja na Pani miejscu spróbowałabym złożyć wniosek.

Nic Pani nie traci, a dzieciątko może zyskać. 🙂

Doradca Odpowiedział w 9 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania