zmiana dochodu w 2016
Witam
od listopada 2013 miałam umowe na zlecenie na cały etat a od maja .2016 podpisałam nową umowę o prace na pół etatu z tym samym pracodawcą czy liczy się to jako dochód utracony?
Pozdrawiam!
Jeżeli nastąpiło pomniejszenie dochodów i tym samym nie przekracza Pani 800zł/os. to można wnioskować o udzielenie świadczenia.
Do wniosku musi Pani dołączyć obie umowy, pit 2014 i zaświadczenie o dochodzie uzyskanym w drugim w pełni przepracowanym miesiącu od podpisania nowej umowy.
W Pani przypadku jest to miesiąc czerwiec, więc ze składaniem wniosku należy jeszcze poczekać.
Zaświadczenie to wydaje pracodawca.
Mam nadzieję, że pomogłam
Serdecznie pozdrawiam
A proszę o informację jeśli to były umowy na zlecenie przedłużane co miesiąc to osobno z każdego miesiaca musze dołączyć do wniosku ? umowa o prace na pół etatu jest jużna okres nieokreślony
Pozdrawiam
Niestety, ale raczej będzie trzeba dostarczyć wszystkie umowy :/
Czyli zmianę formy zatrudnienia u tego samego pracodawcy mogę traktować jako dochód utracony? Dodzwoniłam się na infolinię i Pani stanowczo zaprzeczyła stwierdzając że na pewno dostanę odmowę świadczeń..
No z drugiej strony, mogą to potraktować w ten sposób, że dogadała się Pani z pracodawcą, że na papierze obniżył Pani wynagrodzenie, tak aby mogła się Pani ubiegać o świadczenie.
Mogliby to potraktować jako próbę wyłudzenia…
Proszę nie myśleć, że ja o to Panią podejrzewam, bo znam sytuacje, że szefostwo obcina pensję.
Ja na Pani miejscu spróbowałabym złożyć wniosek.
Nic Pani nie traci, a dzieciątko może zyskać. 🙂