500+

Obecnie pobieram 500+
Nasza rodzina to 4 osoby : ja mąż córka 19 lat syn 13 lat
Czyli syn jest liczony jako pierwsze dziecko
Dochody za 2014 rok mieliśmy podane z gospodarstwa rolnego 8 ,8681 h przeliczeniowe
Biorę rodzinny do sierpnia na 2 dzieci a we wrzesniu już tylko na jedno bo córka studiująca już nie dostanie rodzinnego
Córka złożyła podanie o stypendium socjalne na studia i pewnie dostanie bo dochód obecnie nam nie przekracza tylko nie wiadomo ile dostanie
Obecnie szukam pracy i moje pytanie ile mogę zarobić żeby nie syracić 500+ ? I co trzeba zrobić jak np. jeszcze we wrześniu podejmę pracę?

Praktykant Dodał pytanie w 6 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

w skrócie:

dochod córki( tzn jej stypendium socjalne)-skoro córka jest zaliczana do składu rodziny i mieszka z Państwem- oczywiscie w momencie gdy je dostanie- zakładam że są to studia a nie studium

Zarobek męza

Rodzinnego nie wliczamy – nie jest on dochodem wg ustawy

Pani  zarobek

Sumujemy wszystko i dzielimy na cztery

Jezeli jest mniej niz 800 zl na osobe świadczenie się należy

W momencie podjęcia pracy ma pani 14 dni aby to zgłosic do Mopsu/Gopsu.

Aby udokumentować swój dochód przedstawia pani zaswiadczenie o zarobkach za pierwszy pełny przepracowany miesiąc następujący po miesiącu rozpoczęcia pracy ( czyli de facto drugi- w takim przypadku jak pani Pisze to za pazdziernik)

Ekspert Odpowiedział w 6 września 2016.
    Dodaj komentarz

Trzeba pamiętać o dochodzie z gospodarstwa, bo na okres zasiłkowy 2016/2017 liczą się dochody z 2014r. do tego trzeba by doliczyć dochód uzyskany z tytułu pracy (jeżeli we wrześniu podjęcie pracy, to zaświadczenie o wynagrodzeniu za październik), mąż chyba pracuje w gospodarstwie, tak? Dochód ze stypendium nie będzie wliczony na ten okres zasiłkowy, dopiero w przyszłym roku będzie się wliczał,jeżeli córka będzie nadal podana do składu rodziny.

Ekspert Odpowiedział w 7 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania