500 +

Witam. W 2015 roku w wyroku rozwodowym miejscem zamieszkania synów było miejsce zamieszkania matki. Starszy syn mimo tego nie zamieszkał z matka i do dnia dzisiejszego zostaje pod moją opieką. U matki spędzał co drugi weekend. Młodszy syn na przemiennie spędzał czas u matki i u mnie. W 2016 roku dzieci coraz więcej czasu przebywały u mnie. Od września 2016 roku starszy syn nie przebywa u matki. Od tego momentu matka nie wydała nawet grosza na utrzymanie syna. Koszty ponosze ja i do tego dochodzą koszty utrzymania młodszego syna gdy jest u mnie. Matka złożyła wniosek o 500+ i z tego co wiem pobiera na obydwu synów. Mimo tego że jeden syn ciągle jest że mną ,a drugi też często przebywa nic z tej dopłaty nie otrzymuje.

Obecnie zakończyła się sprawa o zmianę wyroku rozwodowego i miejsce zamieszkania starszego syna jest przy mnie,a młodszy syn został przy matce ale będzie u mnie ok. 13 dni w miesiącu.

Chciałbym się dowiedzieć czy miałem prawo do części pieniędzy gdy miejsce zamieszkania dzieci było  przy matce?

Czy w obecnej sytuacji gdy miejsce zamieszkania starszego syna jest przy mnie czyli ojcu przysługuje mi prawo do 500+?

Praktykant Dodał pytanie w 12 stycznia 2017 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Nie miał Pan prawa do części świadczenia za czas, kiedy miejsce zamieszkania dzieci było ustanowione przy matce. Mógł Pan natomiast interweniować w mopsie, informując ich o sytuacji. Pieniądze nie zostały by przepisane na Pana ale byc moze w inny sposób mops kontrolowałby wydatki byłej partnerki. Ale juz po fakcie wiec nie ma co gdybać.

Zakładam, ze ta dwójka sa Pana jedynymi dziećmi. Czy na młodszego syna jest ustanowiona przez sad opieka naprzemienna? Jesli nie, to moze sie Pan starać o swiadczenie na starszego syna tylko pod warunkiem, ze spełnicie kryterium dochodowe.

Profesor Odpowiedział w 14 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Tak są jedynymi dziećmi. Obecna sytuacja wygląda tak że miejsce zamieszkania starszego syna jest przy mnie,a matka widuje się z nim w pierwszy i trzeci weekend miesiąca. Miejsce zamieszkania młodszego jest przy matce i ja widuje się z nim w drugi i czwarty  weekend miesiaca plus trzy dni w  tygodniu w którym nie przypada mój weekend.

Praktykant Odpowiedział w 14 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Czyli opieki naprzemiennej nie ma. Aby otrzymać swiadczenie na starszego syna, musicie spełnić kryterium dochodowe, które wynosi 800zl na osobę.

Profesor Odpowiedział w 16 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Dziękuje za porady. Interesuje mnie tylko jeszcze na czym polega to pojęcie opieką naprzemienna.

Praktykant Odpowiedział w 16 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania