500+

Witam mam dwoje dzieci 500+ pobieram tylko na drugie dziecko, pierwsze dziecko mam z poprzedniego związku, nie mam odebranych ani ograniczonych praw rodzicielskich. Pierwsze dziecko pomieszkuje u mnie l, mieszka 2 tygodnie czasami kilka dni lub weekeny na wakacje mieszka cały miesiąc można powiedzieć że sprawujemy taka opiekę naprzemienna. Ma tutaj swoje zabawki, ubrania itp. Dziś dostałem telefon z informacją z urzędu ŚS że jednak chyba zaszła pomyłka i drugie dziecko na które otrzymuje zasiłek nie powinno go otrzymywać bo powinno być liczone jako pierwsze ponieważ pierwsze jest z innego związku moje pytanie dlaczego więc mój wniosek przeszedł pozytywnie jak nakreslilem pani w okienku ta sytuację dostałem informacje zwrotną na które dziecko składam wniosek, odpowiedzialem drugie pani powiedziała że mam wypisać członków rodziny i tyle bo na drugie dziecko nie ma kryteriów dochodowych. Drugie pytanie czy mogą zarządać zwrotu pobieranego przez 1,5 roku świadczenia?? Wydaje mi się że nie ma w tym mojej winy i nie powinienem ponosic odpiwiedzialnosci w dotatku 500 +wydawalem na dzieci.

Praktykant Dodał pytanie w 27 czerwca 2017 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

500plus na dziecko pobiera rodzic u którego faktycznie ono mieszka. To że jest w weekendy, w tygodniu nie ma znaczenia. Chyba że jest ustalona sądownie opieka naprzemienna. Nie powinien pan wpisywać do członków rodziny pierwszego dziecka. Może być tak że miasto zechce zwrotu wypłacanego świadczenia. Ciężko będzie Panu udowodnić że to błąd urzędnika. Jesli podał Pan dziecko do składu rodziny a mieszka z matką, dla nich jest to wprowadzenie w błąd.

Doradca Odpowiedział w 27 czerwca 2017.
    Dodaj komentarz

Ale świadczenie pobieralem na drugie dziecko, gdzie tu sens? Czyli moje drugie dziecko defakto nie jest drugim dzieckiem?? Co jeżeli nie jestem wstanie oddać jednorazowo takiej kwoty , to wychodzi blisko 9tys złoty

Praktykant Odpowiedział w 27 czerwca 2017.
    Dodaj komentarz

Czy istnieje jakaś szansa obrony(prawna) dla mnie, czy sprawę mam przegraną?? Kiedyś czytałem coś o zasadzie współżycia społecznego i taka kara a raczej zwrot takiej kwoty może doprowadzić,a raczej doprowadzi do tego że moja rodzina popadnie w niedostatek, bo przypominam że mam na utrzymaniu dwójkę dzieci i teraz narzeczona, ponieważ nie pracuje, wychowuje dziecko, a do tego kredyty, opłaty mieszkania itp.

Dodaj komentarz

Niestety Pana drugie dziecko jest w tym przypadku traktowane jako pierwsze. I tylko jesli nie przekroczy Pan progu dochodowego bedzie nalezalo sie 500zl. Jesli ma pan zasadzone alimenty na pierwsze dziecko,może je pan odliczyc od dochodu. W ten sposób byc moze okaze sie ze nie przekroczono progu dochodowego i swiadczenie sie nalezalo. I tym samym bylo one wyplacane prawidlowo. Sama mam sytuację, że mam z partnerem dziecko, on ma syna który mieszka z mamą i pomimo że jest u nas często, nie jest wliczony do składu rodziny. Myślę że zawsze idzie się dogadać. Partnerowi również z początku powiedziano że syna może wliczyc do składu rodziny, jednak w późniejszej analizie wniosku dopatrzono się błędu. Urzędnik u którego składał Pan wniosek powinien wiedzieć jak prawidłowo go wypełnić. Jednak jest to słowo przeciwko słowu. Równie dobrze urzędnik może powiedzieć że Pan podał że pierwsze dziecko mieszka z Panem stąd wypłacono świadczenie. Należy podejść do tematu że spokojem bo sam Pan wie jak to jest u nas z tymi urzędami ? może rozłoża na raty oddanie świadczenia lub dopatrza się winy urzędnika.

Doradca Odpowiedział w 27 czerwca 2017.
    Dodaj komentarz

A czy można naprzyklad złożyć pismo o umorzenie tej kwoty??

Dodaj komentarz

Nie prawa rodzicielskie są brane pod uwagę, ale członkiem której rodziny jest. Co to za nowa moda na wyłudzanie pieniędzy od państwa?

Doradca Odpowiedział w 9 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania