500+

witam . opowiem w skrocie. :
poznalam meza w pazdzierniku.2015 r. w sierpniu.2016r oswiadczyl mi sie a w listopadzie.2016 wyszlam za maz. w  miedzy czasie pobieralam na I  dziecko 500+ . maz od marca,2016rdo pazdziernika.2016 pracowal w wlasnej dzialalnosci . od listopada,2016domarca,2017 firma byla otwarta lecz nie dzialala w maru 2017r zostala zawieszona a w sierpniu2017zamknieta.  w chwili obecnej maz pracuje od marca u  osoby prywatnej .  ale w obecnej chwili kazali mi zwrocic 500+ ponieważ  stwierdzili ze nie powinnam go pobierac poniewaz bylam po slubie . od meza licza dochod z  kwietnia 2016r. gdzie firma miala naj wiekszy dochod ponad 9 tys dochodu . czy jest jakas szansa ze wezna pod uwage dochod od listopada 2016 r lub od 25.listopada 2016r od dnia slubu ?? abym nie musiala tego zwracac ?? czy mam taka szanse?? ja pracowalam w tedy na pol etatu zarabiajac ok 760 zl plus alimenty na syna 400 zl. w chwili obecnej jestem po utracie zatrudnienia ale zus mi l4 wyplaca. (ciaza) powiem ze maz placi 750 zl miesiecznie alimentow na swoje dzieci a w chwili obecniej zarabia ok 1460zl . z gory dziekuje za jaka kolwiek odpowiedz co powinnam w tej sprawie zrobic . jakie ewentualnie dokumenty przedstawic
 w sumie dla czego moje dziecko ma cierpiec skoro w roku 2014/2015 bylam sama a z mezem mieszkam od slubu  gdzie  i tak dochod w tedy nam nie przekraczal 800 zl na osobe. witam . opowiem w skrocie. : poznalam meza w pazdzierniku.2015 r. w sierpniu.2016r oswiadczyl mi sie a w listopadzie.2016 wyszlam za maz. w miedzy czasie pobieralam na I dziecko 500+ . maz od marca,2016rdo pazdziernika.2016 pracowal w wlasnej dzialalnosci . od listopada,2016domarca,2017 firma byla otwarta lecz nie dzialala w maru 2017r zostala zawieszona a w sierpniu2017zamknieta. w chwili obecnej maz pracuje od marca u osoby prywatnej . ale w obecnej chwili kazali mi zwrocic 500+ ponieważ stwierdzili ze nie powinnam go pobierac poniewaz bylam po slubie . od meza licza dochod z kwietnia 2016r. gdzie firma miala naj wiekszy dochod ponad 9 tys dochodu . czy jest jakas szansa ze wezna pod uwage dochod od listopada 2016 r lub od 25.listopada 2016r od dnia slubu ?? abym nie musiala tego zwracac ?? czy mam taka szanse?? ja pracowalam w tedy na pol etatu zarabiajac ok 760 zl plus alimenty na syna 400 zl. w chwili obecnej jestem po utracie zatrudnienia ale zus mi l4 wyplaca. (ciaza) powiem ze maz placi 750 zl miesiecznie alimentow na swoje dzieci a w chwili obecniej zarabia ok 1460zl . z gory dziekuje za jaka kolwiek odpowiedz co powinnam w tej sprawie zrobic . jakie ewentualnie dokumenty przedstawic w sumie dla czego moje dziecko ma cierpiec skoro w roku 2014/2015 bylam sama a z mezem mieszkam od slubu gdzie i tak dochod w tedy nam nie przekraczal 800 zl na osobe.
Konsultant Dodał pytanie w 27 września 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

W momencie ślubu stworzylicie państwo rodzinę. I od tego dnia podejrzewam będzie brany dochód Pani męża pod uwagę. Nie ważne że przy decyzji brano dochody za 2014 czy 2015. W decyzjach jest napisane że jesli sytuacja się polepszy należy ja natychmiast zgłosić. Jeśli dochody męża plus Pani przekroczyły kryterium, trzeba będzie je oddać. Do końca nie orientuje się jak to jest w przypadku własnej działalności. No ale skoro dostała Pani pismo że należy zwrócić to pewnie na jakiejś podstawie

Doradca Odpowiedział w 1 października 2017.
    Dodaj komentarz

no wlasnie ze nie brali pod uwage od kiedy jestesmy po slubie tylko od kwietnia 2016 a slub byl  wlistopadzie 2016 . troszke nie fer poniewaz ja tych pieniazkow nie mialam i z nich nie kozystalam ..

Konsultant Odpowiedział w 1 października 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania