500+

• Jestem w trakcie rozwodu z mężem ,który pozostawił nas i odszedł od nas/mam na utrzymaniu dwoje dzieci 14 lat i 6 lat .Jako zabezpieczenie otrzymuję od męża zasadzoną przez Sad kwotę 1100 zł na dwoje dzieci. W ops złożyłam wniosek o wypłatę na drugie dziecko 500+ jednak odmówiono mi tłumacząc ,ze mąz pracuje za granicą /Czechy/ a nie ma decyzji o rozwodzie.Czy  mam prawo do otrzymywania 500 zł na drugie dziecko?
Praktykant Dodał pytanie w 13 lutego 2018 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Dopóki formalnie pozostajecie małżeństwem, to dochody męża będą wliczane do dochodu rodziny. To, że mąż pracuje w Czechach zmienia tyle, że nie Ośrodek Pomocy Społecznej rozpatruje taki wniosek, a Urząd Wojewódzki.

Procedura wygląda następująco: składa Pani wniosek na wszystkie dzieci (koniecznie na wszystkie to ważne) w swoim MOPS/GOPS z odpowiednimi załącznikami. I Pani czeka. A co się dzieje z Pani wnioskiem w tym czasie? MOPS/GOPS przesyła taki wniosek do Urzędu Wojewódzkiego, i oni tam sprawdzają: dochody męża, czy mąż za granicą pobiera świadczenia na dzieci, czy zachodzi koordynacja. Po długim czasie (często kilka miesięcy) przesyłają najpierw pismo, a potem decyzję – wysyłają ją zarówno do MOPS/GOPS jak i do Pani. W decyzji jest napisane czy przyznać czy nie przyznać świadczenia.

Powtórzę raz jeszcze – jeśli mąż legalnie pracuje za granicą to nie Ośrodek Pomocy Społecznej jest od rozpatrywania takiego wniosku!

Specjalista Odpowiedział w 19 lutego 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania