500+ a alimenty

Witam. Jestem samotnie wychowująca matką. Do tej pory z ojcem dziecka mieliśmy ugode notarialna. Teraz, po zmianie przepisow ugoda nie wystarczy wiec złożyłam pozew o alimenty do sądu. Rozprawę mam w październiku.
Czy mogę już teraz złożyć wniosek o 500+ a wyrok sądu donieść czy dopiero po otrzymaniu wyroku mogę składać papiery?
I czy dostane wyrównanie od września czy dopiero od momentu gdy dostarcze wyrok?
Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 8 września 2017 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Jeżeli Państwo żyjecie w zgodzie proponuję udać się do najbliższego ośrodka mediacji i spisać ponownie porozumienie przed mediatorem, a następnie przedłożyć w/w porozumienie do sądu celem zatwierdzenia. Przyśpieszy to procedurę. Sąd raczej kierują takie sprawy do mediacji -tak było również w mojej sytuacji.

Jeżeli chodzi o wniosek to składał ja złożył bym wraz z porozumieniem rodziców zawartym przed notariuszem oraz o ile Pani będzie dysponowała ugodą zawartą przed mediatorem. Urząd rzetelnie rozpatrując sprawę winien zawiesić postępowanie do czasu uzyskania zatwierdzenia ugody spisanej przed mediatorem przez Sąd lub zakończenia sprawy o alimenty.

Nie mniej jednak po uzyskaniu prawomocnego orzeczenia świadczenie winno być wypłacone od momentu złożenia wniosku.

Tak na marginesie, o ile urzędnik nie chce przyjąć wniosku to proszę wysłać wniosek z dokumentami pocztą za potwierdzeniem odbioru. Wówczas GOPS czy inna instytucja rozpatrująca Pani wniosek będzie musiała wniosek rozpatrzeć i pisemnie wezwać Panią do uzupełnienia braków. Pani będzie miała czas na uzupełnienie braków jak również na ewentualne odwołanie do SKA lub następnie do WSA.

W urzędach z tego co się orientuję to urzędnicy  nie chętnie potwierdzają złożenie wniosku, a wniosków ich zdaniem niekompletnych w ogóle nie chcą przyjmować. Dlatego proponuję nadać wniosek pocztą wraz z załącznikami.

Doradca Odpowiedział w 22 września 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania