500+ a dochody
Witam, w momencie gdy składałam wniosek o 500 plus w maju 2016 roku pracowałam w tej samej firmie co teraz na 3/4 etatu, od lipca przeszłam na pełny etat, mimo tego brane były pod uwagę moje dochody z 2014 roku i przyznano mi świadczenie mimo że wiadomo było, że nie pracuję już w tej firmie i są one nieaktualne. Jak to jest teraz, czy mimo tego świadczenie przysługuje mi tak jak było napisane w decyzji do września 2017 roku czy mi je odbiorą skoro mam inne dochody niż w 2014 roku? Dodam że sama wychowuję córkę i że przez ojca corki mam komornika na pensji i dostaję tylko 1300 zł, resztę zabiera komornik, alimentów też nie mam, sprawa dalej jest w sądzie. Proszę o odpowiedź.
Nie bardzo rozumiem. Pisze Pani że w maju, w momencie składania wniosku pracowała Pani w tej samej firmie co teraz. A potem, że już w tej firmie nie pracuje. To jak to w końcu jest? Zmieniła Pani miejsce zatrudnienia, czy nie?
Świadczenie uzależnione jest również od aktualnej sytuacji finansowej. Nawet jeśli na decyzji jest napisane, że zostaje przyznane do września 2017, to jeśli następuje poprawa sytuacji finansowej (uzysk dochodu) może zostać odebrane. Zajęcia komornicze nie są brane w ogóle pod uwagę. Dochód to dochód, a co z tymi pieniędzmi się potem dzieje, czy to spłata kredytu czy długu, mopsu nie interesuje.
Chodziło mi o to że nie pracuję już w tej firmie w której pracowałam w 2014 roku i mops wiedział że dochody z 2014 roku są nieaktualne, bo teraz zarabiam więcej.
Od kiedy pracuje Pani w obecnej firmie i ile Pani zarabia?
Od marca 2016 roku, około 2000 zł zarabiam.
To w momencie składania wniosku powinien być wzięty dochód z kwietnia 2016. Przy tych zarobkach świadczenie na pierwsze dziecko nie przysługuje. Zakładam ze rodzinę tworzy tylko Pani z dzieckiem. Poinformowała Pani w mopsie składając wniosek w maju, że podjęła Pani zatrudnienie od marca?
Tak we wniosku zaznaczyłam że utraciłam i zyskałam dochód, mimo to wzięli pod uwagę 2014 rok. Tak jestem dwuosobową rodziną.
Dołączyła Pani do wniosku zaświadczenie o zarobkach za kwiecień 2016 i świadectwa pracy z poprzedniego miejsca zatrudnienia?
Pytałam w mopsie czy mam donieść zaswiadczenie o zarobkach, powiedzieli że nie, bo i tak biorą pod uwagę dochody z 2014 roku i sami zobaczą sobie PIT
Z pewnościa zaszło nieporozumienie. W Pani sytuacji i przy takich dochodach świadczenie nie powinno zostać przyznane. Proszę udać się do mopsu jak najszybciej i to wyjaśnić. Wszystkie dochody przed marcem 2016 są utracone wiec nie ważne. Jeśli teraz zarabia Pani 2000zl to przekracza pani kryterium oo 200zl. Obawiam się że trzeba będzie zwrócić nienależnie pobrane świadczenie. Proszę nie zwlekać z wizytą w mopsie bo tylko pogorszy to sprawę.
W kwietniu dokładnie ile wyniósł dochód? Przejście na cały etat wiązało się z podpisaniem nowej umowy czy podpisała Pani aneks do umowy pierwotnej?