500+ a działalność gospodarcza
Witam. Czy przy zawieszonej działalności gosp. dochód wynosi 0 czy tylko przy zamkniętej?
Wydaje mi sie ze pani w MOPS w mojej miejscowości źle interpretuje ustawę. Otóż prowadzę działalność sezonową, w czerwcu otworzyłam działalność, w lipcu osiągnęłam dochód przekraczający – straciłam 500+. Natomiast pod koniec września zawiesiłam działalność i obecnie nie osiągam dochodu. Pani w Mops mówi, ze to nie uprawnia mnie do otrzymania 500+ (brak dochodów i zawieszona działalność). Wg niej muszę zamknąć dzałalność i wtedy dostanę 500+. Tylko, ze ja juz teraz nie osiągam dochodów. Czytam interpretacje ustawy i wydaje mi sie ze pani z MOPS jest w błędzie. Kto ma racje ja czy pani z MOPS?
Pani w MOPS ma rację. Zawieszenie działalności nie jest utratą dochodu. Tylko jej zamknięcie otworzy Pani drogę do ponownego starania się o świadczenie. Mimo że teraz ta dzialalność nie przynosi żadnych dochodów. Niestety, tak jest skonstruowana ustawa.
Tak jak napisała Katarzyna1985, zawieszenie działalności to nie utrata dochodu, jeżeli zawieszenie nie jest związane z opieką nad dzieckiem do lat 5, Pani z GOPS ma racje.