500+ a dzialalnosc gospodarcza
Witam, obecnie jestem na urlopie macierzynskim do 26.02.2017r, dostaje 1.000zl. od 27.02.2017r do 13.06.2017r bede na urlopie wypoczynkowym i beda mi placic okolo 600-700 zl ( umowa na pol etatu). Mam 2 dzieci (5l i 1l) na drugie dziecko mamy 500+. Maz ma dzialalnosc gospodarcza, kiedys dobrze zarabial ale obecnie sie to nie oplaca, ma propozycje pracy, na razie na 2 miesiace, stawka od najnizszej krajowej. Moje pytanie nr 1 brzmi: czy zamykajac dzialalnosc mozemy ubiegac sie o rodzinne i 500+ na pierwsze dziecko, a po 13 czerwca o wychowawcze? pytanie nr.2 : czy po tych 2 miesiacach pracy od najnizszej, gdyby nadazyla sie okazja i otwarcie nowej dzialalnosci , ale juz nie takich duzych zarobkach ok 2.000 zl, nadal przyslugiwaloby nam 500 + i inne swiadczenia? iczy maz musialby donosic faktury ile zarabia? jak byloby to weryfikowane?
Odpowiadam tylko odnośnie świadczenia wychowawczego, czyli popularnie zwanego 500+:
Jeżeli mąż zamknie działalność (nie zawiesi!) to zostanie to potraktowane jako dochód utracony.
W pani przypadku jeżeli dostałaby Pani nową umowę (na pół etatu) to stara umowa również do utraty, a z nowej umowy zaświadczenia o zarobkach za drugi miesiąc pracy.
W przypadku założenia działalności należy na początku trzeciego miesiąca jej prowadzenia przedstawić zaświadczenie o dochodzie za drugi miesiąc.
Ja nie dostane nowej umowy. Czyli moje beda utracone. Pojde na wychowawczy 3 lata. dziekuje za odpowiedz