500+ a nowy zwiazek
Witam. Jestem mamą 4-latki. Nie żyjemy razem z ojcem dziecka. W chwili obecnej wyszłam za mąż i z nowym mężem spodziewamy się dziecka. Czy przysługuje mi świadczenie 500+ na drugie dziecko( a dla męża pierwsz)? W poprzednim partnerem toczy się sprawa sądowa o prawa rodzicielskie do córki- obecnie mamy równe prawa rodzicielskie. Dziecko mieszka ze mną, tu jest też ustalone miejsce jej pobytu. Ojciec ma zasądzone 650 zł alimentów, reguluje je w wysokości 500 zł. Na chwilę obecną nasz dochód przekracza 800 zł na osobę. Nowa partnerka byłego również jest w ciąży i z tego co wiem rowniez dochody przekraczaja 800 zł. Komu w tym przypadku należy się świadczenie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Michalina
Czy wyrokiem sądu dziecko ma ustalony pobyt przy Pani? Jeżeli tak, to w momencie kiedy urodzi się Pani drugie dziecko, może Pani złożyć wniosek o 500+. Wtedy na drugie dziecko będzie się należało Pani 500+ bez kryterium, a na pierwsze dziecko w przypadku gdy dochód będzie poniżej 800 zł na osobę (dzielony na cztery osoby).