500+ a praca zagranica jednoge rodzica
Witam moj maz pracuje w polsce na umowe o prace wzial urlop bezpłatny i pojechal do francji na umowe zlecenie firma zarejestrowana jest w polsce czy musze zglaszac ten fakt? Maz dopiero jak wroci to bedzie wiadomo ile zarobił
Ja pobieram 500+ rodzinne i dodatek wychowawczy, czy zabiora mi te swiadczenia?
tak , gdyż o każdej zmianie należy poinformować GOPS, jeżeli masz 500 + na pierwsze dzieck dodatkowo przelicza na nowo dochód w tym uzyskany w związku z podjęciem pracy zagranica i prawdopodobnie przekażą sprawę do ROPS
A czy bede musiala zwracac poboerane swiadczenia?
To zależy od tego, czy przekroczy Pani kryterium dochodowe. Ale proszę się nie martwić, nie będzie Pani zwracać świadczeń od kwietnia! Tutaj ważne jest, aby przedstawić zaświadczenie za drugi miesiąc zagranicznej pracy męża. Firma, która go tam wysłała powinna wystawić takie zaświadczenie. Proszę również pamiętać, że wzięcie urlopu bezpłatnego nie jest utratą pracy/dochodu, więc dochód męża z pracy w Polsce nadal będzie brany pod uwagę.
Rozmawiałam z księgowa z pracy meza z zagranicy i nie kazala mi zglaszac bo dopiero jak będę skladac na kolejne 500+ to wtedy za 2017 rok wezma dochod c sama nie wiem conrobic
A czy to prawda ze jak on bedzie tam 3 miesiace to oni musze ten dochod na caly rok podzielic i keszcze na trzy osoby?