500+ a separacja

mam dziecko jestem w separacji ale nie mam separacji sadowej czy mogę sie starać o świadczenia??

Praktykant Dodał pytanie w 3 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Może Pan złożyć wniosek. Jeśli małżeństwo nie jest rozwiązane przez sąd to w świetle prawa nadal stanowią państwo rodzinę czyli skład rodziny to Pan, żona, dzieci i pod tym kątem trzeba wypełnić wniosek i kompletować ewentualne potrzebne dokumenty.

Specjalista Odpowiedział w 3 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

niekoniecznie. owszem według urzędników rodzina to Pan, Pana żona i dziecko. I urzędnicy będą brali pod uwagę również dochody żony. Tyle urzędnicza machina.

proponuję  jednakże powalczyć. Urzędy w temacie małżonków nierozwiedziony są dość skostniałe i myślę, że nie bardzo potrafią interpretować przepisy.

Zgodnie bowiem z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 14 lutego 2012 r. w sprawie I.OSK.1709/11 NSA stwierdził, że nie można wyprowadzić sztywnej reguły, która określałaby w konkretnej sytuacji życiowej, które osoby należy zaliczyć do rodziny. Ustawodawca zobowiązał organ do analizy tej kwestii w odniesieniu do każdej konkretnej sprawy właśnie poprzez użycie słowa „odpowiednio”, najwyraźniej uznając, że możliwe komplikacje stosunków rodzinnych nie są materią, którą można i należy regulować sztywno i kazuistycznie.

Innymi słowy organ przy ustalaniu kto wchodzi w skład rodziny jest zobowiązany badać stan faktyczny, a nie przyjmować jedynie stan prawny np. fakt pozostawania w związku małżeńskim, które to małżeństwo rzeczywiście nie istnieje.

Zatem jeżeli złoży Pan wniosek, a będzie decyzja negatywna zawsze można się odwołać powołując się na ww. orzeczenie Naczelnego Sądu Administracyjnego.

Specjalista Odpowiedział w 4 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

dziekuje bardzo za odpowiedz

jeszcze pytanie jeśli teraz bym formalnie wszedł w separacje (czyli sądownie)to czy będzie to brane pod uwagę

Praktykant Odpowiedział w 4 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

tak

Specjalista Odpowiedział w 4 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję

Praktykant Odpowiedział w 4 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania