500+ a urlop bezpłatny
Złożyłam wniosek o świadczenie wychowawcze, czyli tzw. 500+. Mąż od września ubiegłego roku jest na rocznym urlopie bezpłatnym. Ja od lutego do końca lipca br byłam/jestem na stażu. Panie wyliczyły mi dochód na osobę ponad 1300 zł. Od września mąż nie pobiera wynagrodzenia, a ja przez pół roku pobierałam 997,00 zl. W związku z powyższym do gospodarstwa wpływał tylko mój dochód. Fakt że w 2014 roku mąż jeszcze dosyć dobrze zarabiał, jednakże z roku na rok było coraz gorzej. Panie w MOPS uznały, że urlop męża nie wlicza się do dochodu utraconego, a przecież fizycznie nie pobiera wynagrodzenia, gdyż jego stosunek pracy został zawieszony, nie są odprowadzane żadne składki itp. Panie uznały, że jedynie PIT 11 lub świadectwo pracy, może poświadczyć o tym , iż dochodu nie ma, jednakże mąż nie może przedstawić świadectwa pracy, bo nie został z pracy zwolniony. Dlaczego w tam razie mój przychód się wlicza (POMIMO – I TO JEST NAJLEPSZE – BĘDĄC NA STAŻU JESTEM CIĄGLE OSOBĄ BEZROBOTNĄ UZYSKUJĄCĄ DOCHÓD), a utrata dochodu przez mojego męża już nie.
Czy taka interpretacja przepisów, bo moim zdaniem, to jest indywidualna interpretacja, jest zgodna z prawem ????
Niestety Panie z mopsu maja racje. Rokiem bazowym do świadczenia 500+ jest rok 2014, chyba ze nastąpiła utrata lub uzyskanie dochodu. W przypadku męża nie mozna mowić o utracie dochodu, bo stosunek pracy (mimo urlopu bezpłatnego, braku składek itp) nadal trwa. Nie został przerwany, tylko zawieszony. Ustawa nie przewiduje dodatkowej furtki w takim wypadku. Albo jest sie zatrudnionym, albo nie jest. Maz nadal jest. Także w jego przypadku jest brany dochód z 2014.
System jest popieprz … Dlaczego pomaga się tym , którzy już mają, a nie tym którzy rzeczywiście powinni to świadczenie pobierać. Dostają albo patole, albo Ci, którym w zasadzie to 500 zł. większej różnicy nie zrobi, mając dochód dwóch, trzech, a może 4 tys. na osobę, a nie na całą rodzinę. W takim razie wypadałoby się zwolnić z pracy i pobierać z mops-u wszelkie dostępne świadczenia, typu rodzinne, czy wychowawcze. Za przedszkole dzieciom też zapłacą. Ja ponoszę takie same koszta utrzymania dziecka, jak każdy inny człowiek w tym kraju, a mnie nie stać nawet na to by pojechać z dzieckiem na wakacje … o przecież mops i wakacje sponsoruje … no żyć nie umierać. Odkąd mój syn jest na świecie (8 lat) w życiu złamanej złotówki na niego nie wzięłam. Nie wiem, czy partia rządząca miała na celu to, iż rodziny z jednym dzieckiem będą się powiększać, bo mnie w żaden sposób to nie mobilizuje, a wręcz frustruje, za to w rodzinach patologicznych jak najbardziej. Ja mam mieć dochód 2400 zł na całą rodzinę, to teraz jak ten dochód jest wyliczany? Bo po opłaceniu rachunków, odstępnego (gdyż mieszkanie jest wynajmowane) zostaje może 400 zł, a gdzie wyżywienie, którego ceny są porównywalne do cen w innych krajach europejskich, a gdzie ubrania, książki ??? Niech patologia się dalej mnoży, jak króliki, bo uczciwym ludziom, nic w tym kraju się nie należy …
ps. skoro w innej odpowiedzi pisano, iż bazuje się, na roku 2014, to dlaczego do grzyba każe się ludziom zaznaczać dochód uzyskany, skoro można z niego się rozliczyć w picie, za rok bierzący … dodać bardzo łatwo, ale ująć już nie … jestem w podobnej sytuacji jak Pan, któremu wyliczono dochód 3100 zł a on takich pieniędzy nie wiedział. Ja mam dochód 997 zł. przez ostatnie pół roku a obliczono mi 1300 zł na osobę. Gdybym rzeczywiście miała takie pieniądze, to nie składała bym wniosku o świadczenie, proste …