500+ a założona działalność gospodarcza (ryczałt)

Witam. W październiku 2017 roku urodziło nam sie pierwsze dziecko, a w grudniu 2017 mąż założył firmę jednoosobową. (Ryczałt) czyli w styczniu poszłam zanieść oświadczenie napisane przez męża o braku dochodu. ( tak nam odpowiedziała pani w mopsie) potem miesiąc pozniej w lutym poszłam żeby zanieść pit z 2017 roku(za ten grudzien) no i zostało przekroczony dochód. Chciałam zrezygnować z 500+ bo powiedziałam ze nie chcę potem zostać pociągnięta do zwrotu. Pani jedak powiedziała ze nie muszę rezygnowac i nie bedzie patrzec na pit z 2017 roku teraz bo to się liczy pit za 2016 rok gdzie mąż nie pracował. No ale mąż niech napisze ze zarobił w styczniu np. 300 zł. I ja powiedziałam ze z pitu wyjdzie na koniec roku ze miał wiekszy dochód.. a pani powiedziala że to bedzie dochód za caly rok i nie będą wiedzieć ile w styczniu zarobił i ze nic nie bede oddawac. Ale że może mi wstrzymać zasiłek jak chcę ale ona mi tylko radzi co robić zeby dostawac dalej. Co o tym myśleć? Bylam już dwa razy sie pytać…

Praktykant Dodał pytanie w 7 marca 2018 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania