500+, fałszywe oświadczenie o pracy
Witajcie!
Zrobiłam straszną głupotę i właśnie to do mnie doszło. Wraz z mężem dostaliśmy świadczenie 500+ na syna. Rozwiedliśmy się w sierpniu i obecnie zdecydowaliśmy się przepisać wpływ świadczeń na moje konto (było to kilka dni temu). Problem polega na tym,że wczoraj w OPS złożyłam przez przypadek/głupote (nazwijmy to jak pasuje) fałszywe oświadczenie. Pan pytał o wiele rzeczy, w tym o pracę. Nigdy nie pracowałam przed rozwodem i to napisałam na oświadczeniu. Że nie pracowałam wcześniej. Jednak, mam umowę o dzieło od sierpnia do grudnia na 8 tys. zł. Zdaję sobie z tego sprawę,że stracę to świadczenie wychowawcze. Chce jednak zapytać co się stanie w poniedziałek, kiedy pójdę przyznać się do popełnionej pomyłki? Czy coś mi grozi z tego tytułu? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź
Nalezy jak najszybciej zgłosic ta umowe. Jezeli dochód został przekroczony to swiadczenie nie nalezy sie od miesiaca nastepujacego po miesiacu uzyskania dochodu.
Zakładajac ze od sierpnia do grudnia zarabia Pani 1600 zł miesiecznie plus alimenty od byłego męza, to zgodnie z prawem od września nie nalezy sie Pani świadczenie.
Pobrane nienaleznie świadczenia sa do zwrotu wraz z odsetkami
Teoretycznie Urzad moze wystapic nawet na drogę sadowa za podanie fałszywych danych, jednak w praktyce jesli zwróci Pani świadczenie , a fakt podania nieprawdy ujawni Pani sama, a nie wyszło to od urzedników- jestem pewna że nie beda sobie ta mozliwoscia zaplątac głowy.
Podobno alimenty nie wliczają się do sumy uzyskanych dochodów?
Dziękuję za odpowiedź
Oczywiscie ze alimenty wliczają sie do dochodu!