500 + gdy jeden z rodziców pracuje za granicą ?

Witam

Mieszkam w Polsce i wychowuję 2 dzieci (9 i 14 lat)  .Nie pracuję już 5 lat. Mój mąż pracuje w Belgii, ma kontrakt , tam też płaci podatki i tam się rozlicza. Zeznanie PIT składa również w Polsce rozliczając się wraz ze mną . Pobieram z Belgii świadczenia rodzinne.  Tam należą się każdemu , niezależnie od dochodu i ilości dzieci. Czy 500 + będzie mi się należało w Polsce? Prawdopodobnie prócz wniosku i aktu urodzenia drugiego dziecka wymagane jest dużo więcej dokumentów? Czy od razu dostanę jakąś decyzję że z góry mi się nie należy lub należy, czy dopiero po dosłaniu reszty dokumentów?

Praktykant Dodał pytanie w 13 września 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

moze Pani dostac tylko dodatek dyferencyjny- tzn róznice pomiedzy dodatkiem na dzieci w Belgii a w Polsce. zasada jest taka, że jezeli pobierany tam dodatek na dzieci, jest w przeliczeniu nizszy niz 500zł to Polski urząd wyrówna do tych 500 zł ( w przypadku drugiego dziecka, w przypadku pierwszego wezmie jescze pod uwagę dochód)

Decyzji nie dostaje sie od razu.

Jezeli małzonek pracuje w Belgii tu mops wysyła papiery do UM.Oni zwracaja sie do urzedu Belgijskiego aby uzyskac informacje o belgijskich świadczeniach. Po uzyskaniu tej informacji dopiero przeliczają czy sie nalezy czy nie

Łatwiej bedzie sobie samemu przeliczyc:) wysokosc zasilku belgijskiego przekracza chyba 500 zł 🙂

Ekspert Odpowiedział w 15 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania