500+ na 1 dziecko
Witam… Studiując forum nie uzyskałem jasnej odpowiedzi na moje pytania więc napisze je jeszcze raz:
Posiadamy z żoną dwoje dzieci. Od początku programu pobieramy 500zł na jednego ponieważ dochód za rok 2014 nieznacznie przekroczył próg 800zł/członka rodziny
Jest to dochód z tytułu mojej umowy o pracę i kilka miesięcy wypłaconego bezrobocia dla żony. (Po narodzinach młodszego musiała zrezygnować z pracy.)
1)
W roku 2015 żona nie otrzymywała już zasiłku z bezrobocia a sam mój dochód mieściłby się w przedziale 800/os. Czy i kiedy jest brany w ogóle pod uwagę rok rozliczeniowy 2015? Czy i kiedy jest brany w ogóle pod uwagę rok rozliczeniowy 2015?
2)
Czy aktualny okres z wniosku jest brany pod uwagę do września przyszłego roku, czy np jest możliwość zmiany jego treści aby otrzymywać także 500zł na 1sze dziecko? (chodzi o dochód utracony)
3)
Czy jednak trzeba oczekiwać w moim przypadku do końca okresu (wrzesień2017)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Paweł F.
Zasiłek dla bezrobotnych, ktory pobierała żona jest dochodem utraconym, wiec nie powinien byc w ogole brany pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku. Jesli sytuacja sie nie zmieniła i żona w dalszym ciagu nie podjęła zatrudnienia ani nie ma innych dochodów, nic nie stoi na przeszkodzie aby w każdej chwili złożyć wniosek rownież na pierwsze dziecko. Oczywiście jesli Pańskie zarobki z 2014 nie przekraczają 800zl na osobę i nie zmieniał Pan pracy od tamtej pory.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
A co w przypadku jeśli w roku 2014 sama moja wypłata przekraczała próg 800/os? Np było to spowodowane dużą ilością nadgodzin w tamtym okresie plus kilkumiesięczną delegacją w zakładzie pracy. ( zarobki miesięczne nie są jednakowe w każdym miesiącu i zależą w dużej mierze od faktycznego przepracowanego czasu) Wszystko to spowodowało dużo wyższy dochód w roku 2014 niż był w 2015 czy w chwili obecnej. Czy jest szansa aby okresem rozliczeniowym był inny rok jeśli moje wynagrodzenie w tym czasie było dużo niższe? Czy też trzeba czekać do września 2017?
Przy okazji; Do rozliczenia się po terminie września 2017 będzie uwzględniany rok 2016, tak?
Jeśli stosunek pracy nie był przerwany, nie ma to niestety znaczenia. Nadal będzie brany dochód z 2014. Rok 2015 nie jest i nie bedzie w ogole rokiem bazowym. Jeśli wtedy Pana zarobki przekraczały 800zł na osobę, świadczenie na pierwsze dziecko nie przysługuje. Nawet mimo to, że później uległy one zmniejszeniu. Dopóki stosunek pracy trwa, nie ma mowy o utracie dochodu.
Tak, od października 2017 rokiem bazowym będzie 2016.
Tak jak napisała Katarzyna1985.