500+ na drugie, a potwierdzenie sprawowania opieki nad pierwszym

Witam. Jestem matką dwójki dzieci, złożyłam wniosek na drugie dziecko (ze związku małżeńskiego), pierwsze dziecko jest z poprzedniego, nieformalnego związku,  nie było żadnych rozwodów, ustaleń sądowych co do alimentów czy przyznawanej komuś specjalnie opieki – tak więc formalnie pierwsze dziecko zawsze było ze mną, a po moim ślubie jest wg papirologii 500+ wpisywane jako członek naszej czteroosobowej rodziny. Urząd prosi mnie jednak o złożenie dokumentu potwierdzającego sprawowanie bezpośredniej bądź naprzemiennej opieki nad dzieckiem. Ale co mam im okazać? Akt urodzenia i mój dowód osobisty? meldunek dwójki dzieci ze mną? zgłoszenie do ZUS z mojego ubezpieczenia? czy może pit-a z ulgą na dzieci od lat wpisywaną na dwójkę? nie mam żadnych oficjalnych papierów stwierdzających przyznanie opieki, bo niby skąd mam je mieć? I dlaczego coś chcą, skoro składam wniosek na drugie dziecko? Dodam, że za mąż wyszłam przed urodzeniem drugiego dziecka lata temu, i nie miałam statusu samotnego rodzica już przy pierwszej turze 500+. Wtedy też nie prosili mnie o uzupełnianie czegokolwiek.

Jakie dokumenty powinnam przygotować dla urzędu?

Praktykant Dodał pytanie w 10 października 2017 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Może komuś się przyda informacja, co zrobić w takim przypadku jak mój – urzędnik po uprzednim wypytaniu mnie, czy na pewno nie mam żadnych decyzji sądowych (w tym o ew. przyznane alimenty), powiedział, że muszę osobiście udać się do Urzędu (tylko z wezwaniem i dowodem osobistym), i na miejscu wypełnić jakiś specjalny druk, na którym oświadczę, że dziecko jest przy mnie, że sprawuję bezpośrednią opiekę. Jutro tam jadę, jeśli jeszcze coś istotnego wyjdzie w praniu – dopiszę.

Praktykant Odpowiedział w 11 października 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania